Fermentovaný mléčný zázrak s jemně nakyslou chutí – to je kefír. Vzniká působením směsi kvasinek a bakterií mléčného kvašení. Má v sobě probiotika, která, jak známo, podporují zdraví střev, a tím i imunitního systému. Kefír je dobře snášen i lidmi s mírnou intolerancí laktózy. Jeho pravidelná konzumace napomáhá trávení a rovnováze mikrobiomu. Kefír je skvělý nejen na pití, ale i jako základ pro dresinky, smoothies nebo součást těsta na slané i sladké koláče či palačinky. Nebo jej užijete na naši variantu slaného koláče ve stylu pirohů.

Pirohy: Tradiční slovanská dobrota

Pirohy jsou známé i jako vareniky či pelmeně (dle regionu), jejich historie je propojena s kuchyní východní Evropy, kde se plnily dostupnými surovinami, například bramborami, zelím, masem či sýrem. V moderní gastronomii se často připravuje slaná verze, například s uzeným masem, houbami nebo špenátem, podávány bývají se zakysanou smetanou či osmahnutou cibulkou. V dnešní době se často opékají na pánvi místo původního tradičního vaření. Opečení jim dodává křupavý šmrnc. Těsto bývá zpravidla jednoduché, jeho základ tvoří mouka, vejce a voda (nahrazená v našem případě kefírem). Naplnit je můžete dle libosti, proto se často využívají jako způsob zpracování zbytků. Tato varianta je spíše koláčem, protože se nebudou plnit, jednoduše suroviny smícháte dohromady.

Ingredience na koláč á la pirohy

  • Vejce velikosti M – 2 ks;
  • Kefír – 250 ml;
  • Sůl – ½ lžičky;
  • Cukr krystal – 1 lžíce;
  • Tvrdý sýr – 100 g;
  • Klobása – 100 g;
  • Hladká mouka – 450 g;
  • Kypřicí prášek – 1 balení;
  • Petržel – podle chuti.
Obrázek k receptu: Báječný slaný koláč na spotřebování zbytků z lednice: Stačí kefír, vejce a pár drobností!
Foto: Souspark, Recept na: Báječný slaný koláč na spotřebování zbytků z lednice: Stačí kefír, vejce a pár drobností!

Postup přípravy:

  • Do hluboké mísy rozklepněte vejce.
  • Rozšlehejte je společně se solí a cukrem.
  • Šlehejte tak dlouho, až se všechen cukr rozpustí.
  • Do vzniklé směsi opatrně nalijte kefír.
  • Přisypte najemno nasekanou petrželku.
  • Sýr i klobásu nastrouhejte nahrubo.
  • Nastrouhanou klobásu i sýr přidejte do těsta.
  • Přisypte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
Obrázek k receptu: Báječný slaný koláč na spotřebování zbytků z lednice: Stačí kefír, vejce a pár drobností!
Foto: Souspark, Recept na: Báječný slaný koláč na spotřebování zbytků z lednice: Stačí kefír, vejce a pár drobností!
  • Těsto přemístěte na vál či pracovní desku a propracujte jej rukama.
  • Poté jej rozválejte do tvaru koláče o stejných rozměrech, jaké má pánev, na níž budete pirohy péci.
  • Ještě na válu rozdělte kruh (rádlem nebo kolečkem na pizzu na 8 stejných výseků.
  • Pánev potřete rostlinným olejem a umístěte na ni koláč, jehož povrch také pokapejte trochou oleje.
  • Každý kousek koláče poté opečte z obou stran dozlatova.
Obrázek receptu na bramborové taštičky plněné brynzou.

Bramborové taštičky plněné brynzou – téměř jako ze slovenské koliby

Obrázek receptu na zelný koláč s kefírem.

Slané kefírové koláče se zelím: 3 velmi chutné recepty

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest