I když může název naznačovat, že tento pomazánkový recept pochází přímo z Balkánu, jde spíše o českou interpretaci chutí typických pro tuto oblast. Balkánská kuchyně je známá svou láskou k chilli, cibuli a rajčatům, což se odráží i v této pomazánce. Gothaj, oblíbený český salám, zde slouží jako základ, který na sebe váže všechny chutě.
Výsledkem je spojení jemně nastrouhaného gothaje s decentně pikantní směsí. Chutná skvěle s pečivem, ale i jako součást studených mís.
Recept na pomazánku z gothaje známou jako balkánská nebo bulharská
- 350 g gothaje
- 1 chilli paprička
- 5 jarních cibulek
- 1 stroužek česneku
- 2 nakládané okurky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce tatarské omáčky
- 1 lžička sladké papriky
- pepř
Postup přípravy
1. Chilli papričku nakrájíme nadrobno a stejným způsobem zpracujeme i bílé části jarních cibulek.
2. Gothaj i sterilované okurky nakrájíme na hranolky.
3. V mlýnku všechny tyto suroviny nameleme najemno do mísy a postupně přidáme hořčici, kečup, tatarku, pepř a mletou papriku.
4. Dobře promícháme a podáváme s čerstvým pečivem.
Klatovský řízek aneb zajímavá a cenově dostupná úprava klasického gothaje
Zajímavost o gothajském salámu
Tento typ salámu má v české kuchyni dlouhou tradici. Původně vznikl jako levný a dostupný produkt pro širokou veřejnost. Jeho univerzálnost ho předurčila nejen pro konzumaci „za studena“, ale také jako základ do různých pokrmů.