I když může název naznačovat, že tento pomazánkový recept pochází přímo z Balkánu, jde spíše o českou interpretaci chutí typických pro tuto oblast. Balkánská kuchyně je známá svou láskou k chilli, cibuli a rajčatům, což se odráží i v této pomazánce. Gothaj, oblíbený český salám, zde slouží jako základ, který na sebe váže všechny chutě.

Výsledkem je spojení jemně nastrouhaného gothaje s decentně pikantní směsí. Chutná skvěle s pečivem, ale i jako součást studených mís.

Recept na pomazánku z gothaje známou jako balkánská nebo bulharská

  • 350 g gothaje
  • 1 chilli paprička
  • 5 jarních cibulek
  • 1 stroužek česneku
  • 2 nakládané okurky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce tatarské omáčky
  • 1 lžička sladké papriky
  • pepř

Postup přípravy

1. Chilli papričku nakrájíme nadrobno a stejným způsobem zpracujeme i bílé části jarních cibulek.

2. Gothaj i sterilované okurky nakrájíme na hranolky.

Gothaj nakrájíme na hranolky.
Gothaj nakrájíme na hranolky.

3. V mlýnku všechny tyto suroviny nameleme najemno do mísy a postupně přidáme hořčici, kečup, tatarku, pepř a mletou papriku.

Pevné suroviny nameleme.
Pevné suroviny nameleme.
Vše ochutíme a promícháme.
Vše ochutíme a promícháme.

4. Dobře promícháme a podáváme s čerstvým pečivem.

Recept na Klatovský řízek

Klatovský řízek aneb zajímavá a cenově dostupná úprava klasického gothaje

Zajímavost o gothajském salámu

Tento typ salámu má v české kuchyni dlouhou tradici. Původně vznikl jako levný a dostupný produkt pro širokou veřejnost. Jeho univerzálnost ho předurčila nejen pro konzumaci „za studena“, ale také jako základ do různých pokrmů.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest