5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Tisknout recept

Sampita, také známá jako šampita, je oblíbený balkánský dezert, který se skládá ze tří vrstev: piškotového těsta, krému a polevy.


Jedná se o vyhlášený balkánský pochoutkový dezert, který okouzlí svou bohatou kombinací tří výrazných chutí: piškotového těsta, jemného krému a lahodné polevy. Připravena s láskou a pečlivostí, tato lahůdka se stala ikonou regionálního sladkého umění. Podívejme se na složitější postup přípravy tohoto výtečného dobrodružství pro chuťové buňky.

Zdroj obrázku: retete-usoare.eu, Recept na balkánskou specialitu

Recept na balkánskou specialitu, která si najde místo i na našem stole

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 35 minut
Čas vaření 25 minut
Doba odpočinku v lednici: 3 hodiny
Celkový čas 4 hodiny
Porcí 12 porcí
Sáhnout po neobvyklém receptu do zahraniční kuchyně se většinou vyplatí

Potřebné vybavení

  • ruční mixér
  • Miska
  • Plech na pečení
  • Hrnec

Suroviny

Ingredience potřebné na přípravu těsta:

  • 7 vaječných žloutků
  • 100 gramů moučkového cukru (bude se hodit také na ozdobu )
  • 70 mililitrů rafinovaného slunečnicového oleje
  • 70 mililitrů mléka
  • 100 gramů hladké mouky
  • lžička prášku do pečiva.

Ingredience potřebné na pusinky:

  • 7 vaječných bílků
  • špetka soli
  • 480 gramů cukru
  • 24 gramů vanilkového cukru
  • 100 mililitrů vody
  • lžíce citronové šťávy

Postup 

  • Žloutky a moučkový cukr vyšlehejte mixérem, dokud nedosáhnete homogenní, nadýchané a světlé směsi.
  • Přidejte rafinovaný slunečnicový olej a důkladně promíchejte.
  • Nalijte mléko a znovu promíchejte, dokud nedosáhnete rovnoměrné konzistence.
  • Postupně přimíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a míchejte, dokud nedosáhnete hladkého těsta.
  • Rozprostřete těsto na standardní plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 10 minut, až dosáhne zlatavé barvy.
  • Nechte vršek úplně vychladnout, poté jej opatrně oddělte od pečicího papíru a rozkrojte na dvě stejně velké části.
  • Jednu z částí nakrájejte na 6 stejně velkých kousků.
  • Připravte si italské pusinky: v hrnci smíchejte moučkový cukr, vanilkový cukr a vodu. Vše přivedete k varu za občasného míchání.
  • Přidejte do sirupu citronovou šťávu a promíchejte.
  • Vařte na mírném ohni po dobu 10-12 minut.
  • V hluboké suché míse šlehejte bílky se solí po dobu 3-4 minut.
  • Postupně, za neustálého šlehání, přilévejte horký sirup do bílkové pěny.
  • Šlehejte italské pusinky 10-12 minut, dokud nezískají stabilní konzistenci.

Závěrem sestavte výsledný dort

  • Položte spodní část dortu na talíř.
  • Rovnoměrně rozprostřete italskou pěnu na povrch dortu.
  • Na vrstvu italské pěny položte kousky vrchní části dortu.
  • Dejte dort do lednice na 2-3 hodiny.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Před samotným servírováním posypte povrch dortu moučkovým cukrem. 
Cena: do 130 Kč
Chod: Dezert, Sladké
Kuchyně: balkán, srbsko
Klíčové slovo: moučkový cukr



1 komentář

  1. 5 hvězdiček
    Vyzkoušeno a nikdy už víc! Za mě příšerně sladké a to i názor manžela, který sladké miluje.Lepsi volba jsou kremrole jelikož krém je stejný a ještě bych dala více citrónu.

5 hvězdiček od 2 kuchařů (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest