Sampita, také známá jako šampita, je oblíbený balkánský dezert, který se skládá ze tří vrstev: piškotového těsta, krému a polevy.
Jedná se o vyhlášený balkánský pochoutkový dezert, který okouzlí svou bohatou kombinací tří výrazných chutí: piškotového těsta, jemného krému a lahodné polevy. Připravena s láskou a pečlivostí, tato lahůdka se stala ikonou regionálního sladkého umění. Podívejme se na složitější postup přípravy tohoto výtečného dobrodružství pro chuťové buňky.
Recept na balkánskou specialitu, která si najde místo i na našem stole
Potřebné vybavení
- ruční mixér
- Miska
- Plech na pečení
- Hrnec
Suroviny
Ingredience potřebné na přípravu těsta:
- 7 vaječných žloutků
- 100 gramů moučkového cukru (bude se hodit také na ozdobu )
- 70 mililitrů rafinovaného slunečnicového oleje
- 70 mililitrů mléka
- 100 gramů hladké mouky
- lžička prášku do pečiva.
Ingredience potřebné na pusinky:
- 7 vaječných bílků
- špetka soli
- 480 gramů cukru
- 24 gramů vanilkového cukru
- 100 mililitrů vody
- lžíce citronové šťávy
Postup
- Žloutky a moučkový cukr vyšlehejte mixérem, dokud nedosáhnete homogenní, nadýchané a světlé směsi.
- Přidejte rafinovaný slunečnicový olej a důkladně promíchejte.
- Nalijte mléko a znovu promíchejte, dokud nedosáhnete rovnoměrné konzistence.
- Postupně přimíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a míchejte, dokud nedosáhnete hladkého těsta.
- Rozprostřete těsto na standardní plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu 10 minut, až dosáhne zlatavé barvy.
- Nechte vršek úplně vychladnout, poté jej opatrně oddělte od pečicího papíru a rozkrojte na dvě stejně velké části.
- Jednu z částí nakrájejte na 6 stejně velkých kousků.
- Připravte si italské pusinky: v hrnci smíchejte moučkový cukr, vanilkový cukr a vodu. Vše přivedete k varu za občasného míchání.
- Přidejte do sirupu citronovou šťávu a promíchejte.
- Vařte na mírném ohni po dobu 10-12 minut.
- V hluboké suché míse šlehejte bílky se solí po dobu 3-4 minut.
- Postupně, za neustálého šlehání, přilévejte horký sirup do bílkové pěny.
- Šlehejte italské pusinky 10-12 minut, dokud nezískají stabilní konzistenci.
Závěrem sestavte výsledný dort
- Položte spodní část dortu na talíř.
- Rovnoměrně rozprostřete italskou pěnu na povrch dortu.
- Na vrstvu italské pěny položte kousky vrchní části dortu.
- Dejte dort do lednice na 2-3 hodiny.
1 komentář
Vyzkoušeno a nikdy už víc! Za mě příšerně sladké a to i názor manžela, který sladké miluje.Lepsi volba jsou kremrole jelikož krém je stejný a ještě bych dala více citrónu.