1 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Bábovka je velmi oblíbeným dezertem, který se hodí nejen k nedělní kávě. Je to velmi rozšířený pokrm, který si snadno připravíme doma, ale i tak si na něm můžeme pochutnat. Existuje mnoho různých receptů a variant – každý, kdo bábovku připravuje, má ten svůj.

I přesto, že bábovka na první pohled vypadá jako jednoduchý pokrm, jeho výsledný pokrm může velmi překvapit. I takto obvyklý pokrm se dá připravit neobvykle. Přesto se toho nemusíme bát, s tímto receptem si poradí i začátečník a výsledek bude ohromující.

Podělte se o Váš recept na bábovku zde.

Zdroj obrázku: pexels.com, lžíce kakaa potřebná na mramorovanou bábovku

Recept na Mramorovanou bábovku

Autor receptu: Jana Duchoňová
1 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 25 minut
Čas vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 25 minut
Porcí 12 porcí
Delikátní bábovka s velkým množstvím oblíbené čokolády – výsledek je vláčná mramorovaná bábovka

Potřebné vybavení

  • 2 Misky
  • Forma na bábovku
  • Tyčový šlehač

Suroviny

  • 4 vejce
  • 200 gramů cukru krystalu
  • 100 ml teplé vody
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 ks citronu (nastrouhanou kůru najemno z bio citronu)

Postup 

  • Jako první si oddělíme bílky a žloutky.
  • Z bílků za pomoci tyčového šlehače vyšleháme hladký a hutný sníh.
  • Ve druhé misce smícháme 150 gramů cukru, žloutky, vodu a vanilkový cukr.
  • Jakmile nám vznikne pěnová hmota, přidáme také mouku, prášek do pečiva, nastrouhanou kůru z citronu a olej.
  • Jakmile máme jednotnou hmotu, vmícháme do směsi také sníh z bílků.
  • Z celé směsi oddělíme 1/3, do které nasypeme kakao a 50 gramů cukru.
  • Světlou a tmavou směs lijeme do formy na bábovku a to tak, aby se nám vytvořila mozaika.
  • Bábovku pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů a to po dobu 40 minut.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  • Vychlazenou bábovku vyjmeme z formy a poprášíme ji moučkovým cukrem nebo přelijeme čokoládovou polevou.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Před samotným podáváním je dobré zasypat bábovku moučkovým cukrem. 
  • Pro extrémní milovníky čokolády – Na bábovku je možné připravit čokoládovou polevu. 
Máte vlastní recept na bábovku? Inspirujte ostatní a sdílejte Vaše recepty ZDE.
Cena: do 130 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bábovka, čokoláda, mramorovaná bábovka



1 komentář

1 hvězdiček od 1 kuchaře

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest