Uhodli by jste, co se schovává v tomhle dortu? Já, když jsem ho viděla poprvé rozkrojený, tak jsem nechápala, jak je možné vytvořit takhle nádherně barevný dort. A ve finále je to tak jednoduché, že by to člověk vůbec neřekl. Věřili by jste, že z palačinek a ovoce lze vytvořit takovou nádheru?
Tajná ingredience, která se schovává v tomto dortu a dělá ho tak úžasným, je obyčejná želatina. Právě ona z něj dělá takové umělecké dílo, které by hned mohlo soutěžit o nejlepší dort. A určitě by právě náš recept na palačinkový dort zvítězil.
Recept na Palačinkový barevný dort s ovocem: Svěží a snadný dezert plný barev
Ingredience na přípravu palačinek
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce cukru krystal
- 1 kávové lžičky vanilkového cukru
- špetka soli
- 300 ml mléka
- 180 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 200 ml vařící vody
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
Ingredience na přípravu dortové náplně
- 15 g želatiny
- 100 ml studené vody
- 700 g zakysané smetany
- 1 kávová lžička vanilkového cukru
- 130 g moučkového cukru
- 300 g konzervovaných broskví
- 150 g vypeckovaných třešní
- 1 zakysaná smetana
Postup přípravy dortu
1. V misce vyšleháme vejce s cukry a špetkou soli. Postupně přidáváme cca polovinu mléka, mouku a kakao, řádně promícháme, nakonec přidáme zbytek mléka. Dolijeme vařící vodou a olejem, rozmícháme a necháme 20 minut odstát při pokojové teplotě.
2. Z připraveného těsta smažíme palačinky na pánvi vymazané olejem z každé strany na středním až nízkém ohni.
3. Smícháme želatinu s vodou a necháme odstát 5 minut. Zakysanou smetanu dobře promícháme s cukry a vmícháme do ní ve vodě rozpuštěnou želatinu.
4. Broskve nakrájíme na menší kostky, třešně odpeckujeme.
5. Palačinky rozprostřeme do malých misek, naplníme smetanovo-želatinovou směsí cca 3 polévkové lžíce, ovoce a opět směs promícháme. Každou palačinku zabalíme do takvového vaku/batůžku a pokládáme do dortové formy vyložené folií a trochou krému.
6. Na batůžky rozsypeme zbytek ovoce a nalijeme zbytek krému. Přikryjeme to celé jednou palačinkou, které okraje pevně zahneme dovnitř a dort přikryjeme folií. Necháme v lednici do druhého dne.
7. Ztuhlý dort polijeme čokoládovým ganache, které vyrobíme zalitím čokolády horkým máslem a mlékem. Mícháme do rozpuštění čokolády.
Toto umělecké dílo můžeme po zatuhnutí ganache zdobit šlehačkou, která se na tento dort skvěle hodí, dozdobit je možné opět třeba lesním ovocem.