Máte rádi sušené maso? Hledáme lahodnou a cenově výhodnou alternativu k drahé španělské šunce Jamon? Zkuste použít náš úžasný recept z vepřové panenky s jednoduchými ingrediencemi, jako je sůl, cukr a vaše oblíbené koření. Tento recept je snadno proveditelný a pokrm má neuvěřitelnou chuť. Stačí se řídit pokyny krok za krokem, pověsit maso na sedm dní na teplé a suché místo a užít si výsledky, které nás mile překvapí. S tímto receptem na sušenou domácí šunku už nikdy nebudeme muset za Jamon utratit jmění. Vyzkoušejte si doma připravit toto sušené kořeněné maso a napište, jak se Vám povedlo.

Recept na Basturmu z vepřové panenky – na vzduchu sušené kořeněné maso

Ingredience na přípravu

  • 1,5 kg filetu z vepřového masa (vepřová panenka)
  • 100 g soli
  • 70 g cukru
  • koření na maso (můžete použít jakékoliv dle chuti)
  • gáza a nitě

Postup přípravy

1. Maso vcelku očistíme a osušíme.

Maso omyjeme a osušíme.
Maso očistíme a osušíme.

2. Smícháme sůl s cukrem a v této směsi maso obalíme.

Obalíme ve směsi soli a cukru.
Obalíme ve směsi soli a cukru.

3. Obalené maso dáme na 18-24 hodin do lednice.

4. Poté směs soli a cukru z masa omyjeme a maso dobře utěrkou osušíme.

Po 7 dnech maso omyjeme a osušíme.
Po 7 dnech maso omyjeme a osušíme.

5. V misce smícháme několik různých koření na maso (můžeme použít jakékoliv).

Obalíme ve směsi koření.
Obalíme ve směsi koření.

6. Maso dobře posypeme kořením, zabalíme do gázy a omotáme nití.

Maso obalíme do gázy a omotáme nití.
Maso obalíme do gázy a omotáme nití.

7. Pověsíme na suché a teplé místo (například nad topení) na 7 dní.

Pověsíme na teplé a suché místo.
Pověsíme na teplé a suché místo.

8. Po 7 dnech maso rozbalíme a konzumujeme.

Po 7 dnech maso rozbalíme.
Po 7 dnech maso rozbalíme.

Podávání

Basturma se často podává nakrájená na velmi tenké plátky jako předkrm, spolu s čerstvým chlebem nebo sýrem.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest