Máte rádi sušené maso? Hledáme lahodnou a cenově výhodnou alternativu k drahé španělské šunce Jamon? Zkuste použít náš úžasný recept z vepřové panenky s jednoduchými ingrediencemi, jako je sůl, cukr a vaše oblíbené koření. Tento recept je snadno proveditelný a pokrm má neuvěřitelnou chuť. Stačí se řídit pokyny krok za krokem, pověsit maso na sedm dní na teplé a suché místo a užít si výsledky, které nás mile překvapí. S tímto receptem na sušenou domácí šunku už nikdy nebudeme muset za Jamon utratit jmění. Vyzkoušejte si doma připravit toto sušené kořeněné maso a napište, jak se Vám povedlo.
Recept na Basturmu z vepřové panenky – na vzduchu sušené kořeněné maso
Ingredience na přípravu
- 1,5 kg filetu z vepřového masa (vepřová panenka)
- 100 g soli
- 70 g cukru
- koření na maso (můžete použít jakékoliv dle chuti)
- gáza a nitě
Postup přípravy
1. Maso vcelku očistíme a osušíme.
2. Smícháme sůl s cukrem a v této směsi maso obalíme.
3. Obalené maso dáme na 18-24 hodin do lednice.
4. Poté směs soli a cukru z masa omyjeme a maso dobře utěrkou osušíme.
5. V misce smícháme několik různých koření na maso (můžeme použít jakékoliv).
6. Maso dobře posypeme kořením, zabalíme do gázy a omotáme nití.
7. Pověsíme na suché a teplé místo (například nad topení) na 7 dní.
8. Po 7 dnech maso rozbalíme a konzumujeme.
Podávání
Basturma se často podává nakrájená na velmi tenké plátky jako předkrm, spolu s čerstvým chlebem nebo sýrem.