Toto symbolické ovoce broskev je voňavé, hebké a plné letního tepla a radosti. Obsahuje přínosné vitamíny a minerály. V pečení jsou broskve ideální, protože zachovávají tvar a pouštějí šťávu tak akorát, aby dezert zůstal vláčný. A ať jsou čerstvé nebo kompotované, dodávají těmto řezům sladkost a šmrnc.
No a právě smetanovo-broskvové řezy působí luxusně a přitom jsou většinou velmi jednoduché na přípravu. Jsou jemné, vláčné a plné slunce, jako letní pohlazení. V každém kousku pocítíte lehkost, krémovost i ovocní svěžest, kterou broskve do dezertu dávají. Tyto krémové řezy se hodí jak pro slavnostní příležitosti, tak jen jako dezert ke kávě či čaji, když si třeba chcete připomenout chuť léta.
Recept na broskvové řezy s krémovou jemností
Ingredience potřebné na přípravu Smetanovo-broskvových řezů
Těsto
- 5 vajec
- 150 g moučkového cukru
- 200 ml oleje
- 5 balíčků vanilkového pudinku v prášku
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 plechovky broskvového kompotu
Krém
- 500 ml smetany ke šlehání
- 400 ml zakysané smetany
- 20 g želatiny
Poleva
- 1 sáček cukrárenské želé žluté extra silné
Postup přípravy jednoduchých smetanovo-broskvových řezů
1. Vejce vyšleháme s cukrem a s olejem do pěny, Přidáme pudinkové prášky a prášek do pečiva. Řádně promícháme a těsto vylijeme na plech o velikosti 38×25 cm vystlaný pečícím papírem a upečeme v troubě. Korpus necháme vychladnout.
2. Vychladlý korpus poklademe plátky broskví.
3. Smetany ke šlehání vyšleháme do husté šlehačky. Želatinu necháme nabobtnat v trošce vody, zahřejeme, aby se rozpustila, nesmí se vařit. Rozpuštěnou želatinu vmícháme do zakysaných smetan a smícháme to se šlehačkou. Krém rozetřeme na broskve a necháme dezert ztuhnout v lednici.
4. Vrchní vrstvu připravíme dle návodu na sáčku a nalijeme na povrch řezů.
Tip na zdobení
Řezy můžeme nazdobit kopečkem šlehačky a posypat drcenými oříšky nebo karamelem.
pozn.: částečně upraveno AI

Řezy Florida: Exotická pochoutka s téměř tropickou chutí
