Jméno dostala podle svého vzhledu, tmavá a světlá vrstva se střídá tak, že připomíná prošívanou přikrývku. Přitom je její příprava zcela jednoduchá a suroviny na ní nenáročné a běžné. Akorát vám prozradíme pár triků, díky kterým se vaše buchta bude chovat tak, jak má.

Tvaroh na její přípravu by měl být co nejvíc hustý, pokud tomu tak není, přidejte k němu trochu pudinkového prášku navíc. Kakao vybírejte kvalitní holandské, nepřidávejte žádné instantní kakaové směsi. Cukr do tvarohové vrstvy přidávejte opatrně, když ho bude moc, tvaroh se při pečení může rozjet a nevytvoří požadovaný vzor. Pokud chcete, aby se barvy více oddělily, nalijte tvarohovou vrstvu až na částečně ztuhlé těsto, po 10 minutách pečení.

Recept na buchtu připomínající žirafu

Ingredience potřebné k přípravě buchty z litého kakaového těsta prolitého tvarohovou vrstvou

Kakaové těsto

  • 4 vejce
  • hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kakaa
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku horké vody
  • 1 zakysaná smetana

Tvarohová vrstva

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 balíček vanilkového pudinku v prášku nebo 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup přípravy prošité deky

1. Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Čím déle šleháme, tím bude těsto nadýchanější.

2. Přilijeme olej a mléko a zamícháme.

3. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a kakaem.

Obrázek receptu na Buchtu "Prošívaná deka" z litého kakaového těsta prolitá tvarohovou vrstvou skvěle chutná i vypadá
Foto: cooky.cz, Recept na Buchtu “Prošívaná deka” z litého kakaového těsta prolitá tvarohovou vrstvou skvěle chutná i vypadá

4. Těsto by mělo být hladké, mírně tekuté, (ale ne moc, jako na palačinky). Když je moc husté, přidejte trochu mléka.

5. V jiné misce rozmícháme všechny ingredience pro tvarohovou vrstvu na hladký krém.

6. Pudinkový prášek nebo škrob nám pomůže, aby se náplň zpevnila a nevsákla do těsta.

7. Ochutnejte, zda je tvaroh dost sladký, protože kakaová vrstva bývá nahořklá.

Obrázek receptu na Buchtu "Prošívaná deka" z litého kakaového těsta prolitá tvarohovou vrstvou skvěle chutná i vypadá
Foto: cooky.cz, Recept na Buchtu “Prošívaná deka” z litého kakaového těsta prolitá tvarohovou vrstvou skvěle chutná i vypadá

8. Na plech 30×40 cm vymazaný tukem a vysypaný moukou nalijeme polovinu tmavého těsta a zarovnáme do roviny.

9. Těsto můžeme dát na 10 minut do vyhřáté trouby, aby se zpevnilo a potom na něj cukrářským sáčkem stříkáme z tvarohové náplně mřížky nebo šikmé pruhy. Tak vznikne efekt prošívání.

10. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů kolem půl hodiny. Propečení zkoušíme špejlí.

Buchtu necháme vychladit na mřížce, teprve poté jí krájíme na kostky.

Obrázek k receptu na koláč „prošívaná deka“

Prošívaná deka – jednoduchý koláč na plech s krásným efektem

Obrázek receptu na Tvarohovou peřinu: Olejovou buchtu na plech s tvarohovým vzorem

Tvarohová prošívaná peřina: Olejová buchta na plech s tvarohovým vzorem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest