Letošní rok úrodě opravdu přeje, zahrádky a sady vydávají kila pokladů. I jabloně se prohýbají pod tíhou sladkých, voňavých plodů. Také patříte k těm, kterým je líto nechat ovoce ladem? Není divu, když kilo jablek v obchodě stojí víc než třeba banány, které sem putují tisíce kilometrů. Tipy na přirozené uchování jablek se budou jistě hodit i vám. Pojďte se s námi podívat, jak moudře uchovávali jablíčka naši předci a jaké poznatky využíváme v současnosti my.
Správné načasování
Možná se to nezdá, ale čas sklizně patří ke klíčovým faktorům. Ano, nedozrálá jablíčka se sice mohou nechat „dojít“, nicméně příliš brzké trhání způsobí, že plody rychle moučnatí. Pozdní sběr zase znamená rychlé zkažení a také hrozí, že vám plody opadají a potlučou se. Jak ale poznat ten pravý čas? Jednoduše: správně zralé jablko při pootočení lehce opustí větev (stopkou prostě nemusíte kroutit) a zároveň má v jádřinci hnědá semínka.
Pečlivé třídění přináší ovoce (doslova)
Před uložením do sklepa je dobré jablíčka pečlivě zkontrolovat. Opravdu si dejte záležet, vyplatí se to. Plody s otlaky či škrábanci neskladujte, ale rozhodně je nevyhazujte. Budou báječné třeba na koláč nebo do štrúdlu. Do bedýnek ukládejte pouze zdravé kusy bez sebemenšího poškození. Jediné nahnilé jablko dokáže nadělat pěknou paseku a zničit všechnu úrodu. Máte-li jablíček více, než stihnete sníst, udělejte z nich třeba křížaly, povidla, mošt nebo štrúdl. Nebo se podělte se sousedy.

Správné skladování
Jablka vkládejte do dřevěných lísek nebo plastových přepravek. Nesnažte se jich ale do bedýnky vecpat co nejvíce, ideálně by plody měly být pouze v jedné vrstvě. Snáze se vám takto budou i kontrolovat. Kdo by si chtěl opravdu pohrát, může každý jednotlivý kus zabalit do papíru – to je dobrá cesta k zabránění šíření případné hniloby z jednoho kusu na druhý. Důležitá ale samozřejmě je i teplota skladování, měla by se pohybovat v rozmezí 4–7 °C, vlhkost vzduchu by měla být vyšší. Máte-li ve sklepě sucho, můžete k bedýnkám postavit misku s vodou nebo je občas překrýt vlhkou utěrkou.
Nevhodná místa pro skladování jablek
Vyhnout byste se měli místům s příliš nízkou, příliš vysokou nebo proměnlivou teplotou. Jablka nemají ráda teploty blížící se nule a mrazák pro jejich skladování také nevolte, obsahují příliš mnoho vody a jejich struktura by se narušila. Lidé z paneláků obvykle nemají k dispozici vhodný prostor, ale pro kratší skladování poslouží třeba i chladnější komora umístěná na chodbě. Do lednice (ideálně do přihrádky na zeleninu) také lze menší množství jablek uložit, ale opět to nebude na dlouhodobé skladování.
Tipy a rady
Pokud jde o odrůdy, pak ke skladování lze doporučit ty pozdní, protože mívají pevnější slupku i dužinu a přirozeně pomalejší zrání. Pozor ale na to, co skladujete v blízkosti jablek, neměl by tam být česnek a cibule, ale ani brambory. Odrůdy jablek by se také neměly míchat, protože každá má jinou rychlost zrání.
Strouhaný jablečný koláč podle staročeského receptu: I bez smetany a tvarohu bude dokonale krémový
Vláčný jablečný perník: dobrota ve vaší kuchyni
Zdroj: Autorský text, RHS