5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Pokud Vám nevadí práce s kynutým těstem máme pro Vás recept na čerstvé domácí pečivo. Hledáte něco slaného, ale zároveň nechcete klasické rohlíky nebo housky, tak tu máme jeden recept právě pro Vás.

Tento recept je zajímavý svou sýrovou variací. Pokud máte rádi sýry, tak toto Vám bude zaručeně chutnat. Pečivo je dobré jen tak samotné a nebo si z něj můžete udělat obloženou “housku”, jak máte rádi. U nás doma je oblíbené toto pečivo buď samotné ke svačině a nebo k večernímu salátu nebo k ranním vajíčkům.

Zdroj obrázku: cooky.cz, Motance s fetou a mozzarelou

Recept na Motance s fetou a mozzarelou

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 30 minut
Kynutí těsta 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 45 minut
Porcí 12 kusů
Příprava tohoto čerstvého pečiva Vám zabere 15 minut, délka kynutí až 60 minut a pečeme maximálně 30 minut.

Potřebné vybavení

  • Trouba
  • Kuchyňský robot

Suroviny

  • 310 ml vlažného mléka
  • 7 g instantního droždí
  • 85 g rozpuštěného slaného másla
  • 480 g chlebové mouky (můžeme nahradit hladkou moukou)

Ingredience na náplň

  • 200 g feta sýra
  • 200 g nastrouhané mozzarelly
  • 1-2 lžičky oregana

Postup 

  • Nejprve si za děláme na těsto
  • Ohřáté mléko nalijeme do mísy, ve které necháme kynout těsto, přidáme droždí, zamícháme me ho a následně přidáme mouku a máslo
  • Vše pořádně propracujeme nebo použijeme kuchyňského robota
  • Těsto přikryjeme a necháme 60 minut odpočívat, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem
  • Pokud pospícháte, můžete urychlit proces kynutí tak, že vložíme mísu s těstem do hrnce s teplou vodou. Díky tomu Vám těsto vykyne do 30 minut
  • Během kynutí si připravíme náplň – nastrouhanou fetu a mozzarellu promícháme s oreganem
  • Po vykynutí těsta si těsto rozdělíme na dvě půlky
  • Každý díl rozválíme na obdélník
  • Na rozválený obdélník nasypeme připravenou náplň ze sýra
  • Pak těsto přesto přeložíme, tak abychom měli uvnitř náplň
  • Pomocí kráječe na pizzu nakrájíme těsto na šest stejných dílů
  • A pak začneme každý jednotlivý díl motat do tvaru motance (viz. video), nebo si můžeme z těsta udělat jiné tvary například preclík nebo housky apod. Záleží na Vás
  • Hotové tvary dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 20 minut odpočívat, mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C
  • Před pečením potřeme pečivo rozpuštěným máslem
  • Pečeme 25-30 minut, dozlatova

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Upekli jste si pečivo podle našeho receptu? Nechte nám komentář níže.
  • Pečete domácí pečivo a máte vlastní zajímavý recept, podělte se s námi zde.
Cena: do 170 Kč
Chod: Pečení
Kuchyně: Řecká
Klíčové slovo: domácí pečivo, pečení, slané pečivo


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest