Řeknete si možná, co je to za jídlo, ale kdysi byl tento pokrm považován za trochu levnější alternativu klasických řízků. Masa tolik dostupného nebylo, ještě i já si pamatuji fronty před takzvanou masnou hlavně v pátek odpoledne. A to ještě bylo štěstí, když se na vás došlo, anebo když jste byli řezníkovi sympatičtí a prodal vám něco tak trochu lepšího. A právě proto se v některých domácnostech volila cesta levnějších řízků, která ale kupodivu chutná skvěle.
Už jen samotný chleba ve vajíčku je pochoutkou, kterou jistě všichni znáte, no a představte si o trochu bohatší právě tyto řízky chudých. I když dnes už to taky pravda není, protože sýr ani šunka není nijak levná potravina a to ani nemluvím o chlebu, který taky cenově hodně poskočil. Takže když si to dohromady spočítáte, myslím že celkem v klidu budete na ceně masových řízků. Ale třeba jsou v lednici zbytky toho všeho a vy je potřebujete nějakým způsobem spotřebovat, tak si to vyzkoušíte a budete taky nadšeni. Jo a v některých oblastech jim údajně říkají Pavéza, může to být formou sendviče pouze se sýrem bez šunky nebo i na sladko.
A ještě jeden tip – tyto řízky se dají připravit také z veky a když vám zbydou knedlíky, můžete je udělat ze dvou tenčích plátků stejným způsobem.
Recept na jak na Chudákovy řízky aneb Pavézu
Ingredience potřebné přípravu Řízků z chlebu se šunkou a sýrem obalených a smažených
- krajíce chlebu
- plátky šunky
- plátky sýra
- trojobal (mouky, vejce, strouhanka)
- sádlo na smažení
Postup přípravy řízků z chleba
1. Mezi dva krajce chleba vložíme sýr a šunku a obalíme v trojobalu.
2. Smažíme na sádle dozlatova.
3. Pokládáme na papírový ubrousek kvůli odsátí tuku.
Tento pokrm podáváme s kyselou okurkou nebo hořčicí, zeleninovým salátem, nebo je tak samotné.

Jednoduchý grilovaný sýrový sendvič s česnekovým máslem
