Kuřecí patří mezi nejčastěji konzumované druhy masa na světě. Je to dáno jeho lehkou stravitelností, nízkým obsahem tuku a vysokým podílem bílkovin, které pomáhají udržet svalovou hmotu i při hubnutí. Tento druh masa navíc obsahuje vitamíny skupiny B a minerály, jako je fosfor a selen. Díky své neutrální chuti se dá skvěle kombinovat se spoustou příloh i koření, navíc patří ke druhům nenáročným na finance ani na dobu přípravy. Čištění kuřecího masa od blan a vláken však bývá zdlouhavé a otravné. My jsme za vás ale vyzkoušeli jednoduchý trik s vidličkou. Věřte, že vám ušetří spoustu nervů i času.
Vidlička: mladší sestra nože
Historie tak základního nástroje, jakým je vidlička, vás možná překvapí. Zatímco nože a lžíce byly známé už ve starověku, vidlička se v Evropě rozšířila mnohem později. V některých kulturách ji považovali za přepychový nástroj, v našich končinách byla dlouho považována za ďáblovy vidle. Proto byste ji nenašli ani na dvoře Karla IV. Běžně se začala používat až v 17. století. Do širšího povědomí se dostala díky šlechtě a královským dvorům. V některých částech světa je dodnes běžnější jíst rukama.
Vidlička jako lifehack
Příprava masa může někdy být časově náročná, zejména v případě, kdy je třeba odstranit bílá vlákna a blány, které se vyskytují hlavně u kuřecího nebo vepřového. Neporadíte-li si s nimi, maso bude po tepelné úpravě tvrdé a ztratí chuť. My pro vás ale máme vychytávku, kterou by měl znát každý, kdo doma vaří. Stačí pouhá vidlička, kousek papírové utěrky a trocha trpělivosti! Výsledek? Čisté maso bez vláken doslova rychlostí blesku. Právě takové kulinářské triky se vyplatí znát!
Návod krok za krokem
Jak na to? Vidličku přiložte na místo, kde je vidět vláknitý spoj. Do masa nepíchejte, vidličku položte „naplocho“. Do druhé ruky vezměte složenou papírovou utěrku, přes ni vlákno uchopte. Poté, co maso pomocí vidličky podržíte přimáčknuté, druhou rukou vláknitý proužek jemně vytáhnete (mezi hroty vidličky). Tímto jednoduchým pohybem odstraníte nežádoucí části, které by jinak kazily konzistenci i chuť jídla. Výsledek je čistý a připravený ke zpracování. Tento trik vám zachrání nejen čas, ale i nervy. Ať už vaříte kuřecí prsa, stehenní řízky nebo vývar, čisté maso je totiž vždy základ.

Letní hit – Kuřecí maso s tzatziki a citronovo-koprovou rýží

Pařené jogurtové placky plněné kuřecím masem a zeleninou
Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie