Tento recept je inspirovaný tradičními rumunskými dorty Amandina, které jsou známé svou bohatou chutí čokolády. Skládají se z bohaté fondánové polevy, čokoládového nebo kávového krému, několika vrstev nadýchaného kakaového těsta spojeného krémem a trochou rumu pro doladění extra chuti. Přidávají se také často mleté mandle pro dodání jemné křupavé textury. Lžičkové dortíky Amandina jsou perfektní volbou pro všechny, kdo hledají jednoduchý, ale zároveň působivý dezert. Tyto malé dortíky jsou jednoduché na přípravu a potěší každého milovníka čokolády a sladkých dezertů. Ideální na oslavy nebo jako dezert po večeři.
Recept na snadné a chutné čokoládové dortíky Amandina
Ingredience na přípravu
Těstový korpus
- 8 vajec
- 10 PL mouky
- 10 PL cukru
- 4 PL kakaa
- 8 PL mléka
- 8 PL oleje
- 1 KL prášku do pečiva
- špetka soli
- Káva
- Vanilková esence
Sirup
- 300 ml vody
- 150 g cukru
- rum a rumová esence
Kakaový Krém
- 400 g změklého másla
- 10 PL moučkového cukru
- 4 PL kakaa
Fondánová Poleva
- 150 g čokolády
- 40 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
1. V misce smícháme suché ingredience na těsto.
2. V jiné misce vyšleháme bílky s cukrem na tuhý sníh.
3. Postupně přidáváme žloutky, olej a mléko.
4. Poté přidáme směs suchých ingrediencí a šleháme dalších 5 minut.
5. Do pánve 25×25 cm vylijeme těsto a upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 minut.
6. Těsto necháme vychladnout a vodorovně rozřízneme na 2 stejné díly.
7. Uvaříme sirup smícháním cukru a vody, které přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 5 minut. Sirup necháme vychladnout.
8. Připravíme si krém – máslo, cukr a kakao šleháme cca 3 /4 minuty. Na zdobení si necháme stranou cca 3 PL krému.
9. Spodní část těsta dobře potřeme sirupem a natřeme krémem. Na krém položíme vrchní část těsta a dáme chladit do lednice cca na 1 hodinu.
10. Po hodině dort vyndáme, zarovnáme okraje dortu a nakrájíme 16 čtverců.
11. Smetanu s čokoládou necháme 1/2 minuty v mikrovlnné troubě a vymícháme polevu.
12. Každý dortík polijeme 2 PL polevy prostředek každého dortíku dozdobíme zbytkem krému. Před podáváním necháme dortíky 1/2 hodiny v lednici.
Tip
Hotové dortíky můžeme dle chutí dozdobit ovocem anebo čerstvou šlehačkou. Nejlépe chutnají řádně vychlazené s dobrou černou kávou.