Tento recept je inspirovaný tradičními rumunskými dorty Amandina, které jsou známé svou bohatou chutí čokolády. Skládají se z bohaté fondánové polevy, čokoládového nebo kávového krému, několika vrstev nadýchaného kakaového těsta spojeného krémem a trochou rumu pro doladění extra chuti. Přidávají se také často mleté mandle pro dodání jemné křupavé textury. Lžičkové dortíky Amandina jsou perfektní volbou pro všechny, kdo hledají jednoduchý, ale zároveň působivý dezert. Tyto malé dortíky jsou jednoduché na přípravu a potěší každého milovníka čokolády a sladkých dezertů. Ideální na oslavy nebo jako dezert po večeři.

Recept na snadné a chutné čokoládové dortíky Amandina

Ingredience na přípravu

Těstový korpus

  • 8 vajec
  • 10 PL mouky
  • 10 PL cukru
  • 4 PL kakaa
  • 8 PL mléka
  • 8 PL oleje
  • 1 KL prášku do pečiva
  • špetka soli
  • Káva
  • Vanilková esence

Sirup

  • 300 ml vody
  • 150 g cukru
  • rum a rumová esence

Kakaový Krém

  • 400 g změklého másla
  • 10 PL moučkového cukru
  • 4 PL kakaa

Fondánová Poleva

  • 150 g čokolády
  • 40 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy

1. V misce smícháme suché ingredience na těsto.

2. V jiné misce vyšleháme bílky s cukrem na tuhý sníh.

3. Postupně přidáváme žloutky, olej a mléko.

4. Poté přidáme směs suchých ingrediencí a šleháme dalších 5 minut.

Vyšleháme si těsto.
Vyšleháme si těsto.

5. Do pánve 25×25 cm vylijeme těsto a upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 minut.

6. Těsto necháme vychladnout a vodorovně rozřízneme na 2 stejné díly.

Upečené těsto rozřízneme vodorovně na 2 části.
Upečené těsto rozřízneme vodorovně na 2 části.

7. Uvaříme sirup smícháním cukru a vody, které přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 5 minut. Sirup necháme vychladnout.

8. Připravíme si krém – máslo, cukr a kakao šleháme cca 3 /4 minuty. Na zdobení si necháme stranou cca 3 PL krému.

9. Spodní část těsta dobře potřeme sirupem a natřeme krémem. Na krém položíme vrchní část těsta a dáme chladit do lednice cca na 1 hodinu.

Spodní část polejeme sirupem a natřeme krémem.
Spodní část polejeme sirupem a natřeme krémem.

10. Po hodině dort vyndáme, zarovnáme okraje dortu a nakrájíme 16 čtverců.

Nakrájíme na kostky.
Nakrájíme na kostky.

11. Smetanu s čokoládou necháme 1/2 minuty v mikrovlnné troubě a vymícháme polevu.

12. Každý dortík polijeme 2 PL polevy prostředek každého dortíku dozdobíme zbytkem krému. Před podáváním necháme dortíky 1/2 hodiny v lednici.

Kostky polijeme polevou.
Kostky polijeme polevou.
Uprostřed ozdobíme krémem.
Uprostřed ozdobíme krémem.

Tip

Hotové dortíky můžeme dle chutí dozdobit ovocem anebo čerstvou šlehačkou. Nejlépe chutnají řádně vychlazené s dobrou černou kávou.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest