Tyto čokoládové muffiny peču už pár let a celá naše rodina je naprosto zbožňuje. Jejich recept mám ozkoušený a vyladěný k dokonalosti, proto mohu s čistým svědomím prohlásit, že jsou skutečně vynikající! Pokaždé zmizí ze stolu během chvilky a nikdy se nestane, že by nějaký muffin zbyl. Jsou krásně vláčné, s intenzivní čokoládovou chutí, kterou ocení malí i velcí strávníci. Je to jeden z těch receptů, který vás nikdy nezklame a zaručí, že vaše pečení bude vždy úspěšné, ať už jste začátečník nebo zkušený pekař.
Z vlastní zkušenosti vím, že u muffinů je klíčové přesné plnění formiček a také množství. Když se do toho pustím, hned vím, že jedna dávka by pro naši rodinu byla naprosto nedostačující. Proto doporučuji rovnou připravovat dávky dvě, aby bylo dostatek pro všechny. Dnes jsem z takto zdvojeného množství získala plných 32 kousků, což je perfektní zásoba. Můj tip: Formičky plňte směsí pouze do poloviny, maximálně do dvou třetin, aby muffiny měly dostatek prostoru na vykynutí a vytvořily krásně klenutou hlavičku, která je pro ně typická. To zajistí jejich ideální tvar a dokonalou nadýchanou strukturu.
Recept na extračokoládové a vláčné muffiny
- Celkový čas (příprava a pečení): 45 až 50 minut
- Délka pečení v troubě: zhruba 30 minut
- Počet kusů (z jedné dávky): přibližně 16 muffinů
Ingredience k přípravě čokomuffinů
- 210 gramů hladké mouky
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 150 gramů cukru krystal
- 100 gramů rozpuštěného másla
- 250 mililitrů mléka
- 40 gramů tmavého kakaa v prášku
- špetka soli
Postup přípravy čokoládových muffinů
1. Nejdříve si připravte všechny sypké suroviny. Do jedné větší mísy nasypte odvážené množství hladké mouky a přidejte tmavé kakao v prášku.
2. Dále vmíchejte přesně dvě lžičky kypřícího prášku do pečiva a odměřené množství cukru krystal. Na závěr nezapomeňte přidat malou, ale důležitou, špetku soli, která skvěle vyzdvihne čokoládový tón celého dezertu a vyváží sladkost.
3. Všechny tyto suché ingredience důkladně promíchejte metličkou, aby se kypřící prášek rovnoměrně rozprostřel do celé směsi, což je klíčové pro správné vykynutí a rovnoměrný výsledek pečení.
4. Následně se zaměřte na tekutou část, kterou připravíte ve druhé míse.
5. Do menší nádoby nalijte odměřené množství mléka a přilijte k němu rozpuštěné máslo. Je důležité, aby máslo bylo pouze teplé, nikoliv horké, aby se mléko nesrazilo a nenarušila se jemná struktura těsta.
6. Obsah této druhé mísy pečlivě promíchejte, dokud se mléko a máslo zcela nespojí do homogenní tekutiny.
7. Nyní nastává čas spojit obě připravené směsi. Tekutou směs mléka a másla pomalu přilévejte k sypké směsi v první míse. Obě části poté smíchejte stěrkou nebo vařečkou a důkladně promíchejte, ale pouze dokud se ingredience nespojí.

8. Těsto na muffiny by se nikdy nemělo míchat příliš dlouho. Jakmile zmizí poslední suchá místa mouky a kakao je zcela zapracované, přestaňte míchat, neboť přemíchání aktivuje lepek a vede k tuhým a gumovým muffinům.
Krtečkovy muffiny: Hrnkový recept na muffiny inspirované krtkovým dortem s banánem a tvarohovým krémem, které se lépe jedí
9. Připravte si formičky na muffiny. Plech na muffiny vymažte tenkou vrstvou másla a vysypte moukou nebo papírové košíčky, které zajistí, že se nic nepřilepí.
10. Lžící plňte připravené formičky cca do poloviny připravenou čokoládovou směsí. Tento krok je důležitý pro optimální tvar a zabrání přetečení během pečení.
11. Plech s naplněnými formičkami dejte do trouby, kterou jste si předem vyhřáli na 180 stupňů. Muffiny pečte po dobu přibližně 30 minut. Správné upečení ověřte špejlí.
12. Zapíchněte ji do středu jednoho z muffinů. Pokud je po vytažení z těsta čistá, bez ulpívajícího vlhkého těsta, jsou muffiny hotové a můžete je vyndat na mřížku k úplnému vychlazení.
Tipy redakce
- Intenzivnější chuť kakaa: Pro ještě hlubší a intenzivnější čokoládovou chuť nahraďte v receptu část mléka plnotučným podmáslím, které v kombinaci s kakaem vytvoří bohatší a vláčnější texturu.
- Větší vláčnost s olejem: Místo rozpuštěného másla je možné použít i kvalitní rostlinný olej, například slunečnicový nebo řepkový, v poměru 1:1, což zajistí ještě větší vláčnost a jemnost výsledného dezertu i po několika dnech.
- Přidání kousků čokolády: Těsně před plněním formiček vmíchejte do těsta hrst nasekané hořké nebo bílé čokolády, která se po upečení rozteče a vytvoří lahodné čokoládové ostrůvky uvnitř muffinu.
- Citrusový akcent: Přidejte do sypké směsi kůru z jednoho dobře omytého a osušeného pomeranče či mandarinky. Citrusový tón skvěle podtrhne a osvěží těžkou chuť čokolády, čímž dodá muffinu neočekávaný rozměr.
Tvarohové muffiny zdobené podle vlastní fantazie: Zvládne je i začátečník a díky tvarohu zůstanou vláčné i druhý den
Jemné cupcakes z medovo-perníkového těsta zdobené máslovým krémem a karamelovou sušenkou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková