Název Bolero připomíná tanec plný vášně a elegance, co vystihuje i tento dezert. Bolero také zaujme na první pohled svým elegantním vzhledem a kombinací vrstev, je typický svou jemností a harmonickým propojením chutí. Jejich základ tvoří vláčný korpus pokropený kávou nebo šťavnatým sirupem. Nejdůležitější je ovšem krémová náplň, která je u tohoto dezertu variabilní, může být máslová, vanilková nebo ochucená citrónovou kůrou nebo rumem. Korunu celému dezertu dává lesklá čokoládová poleva, která mu dodává jeho luxusní vzhled.

Řezy bývají někdy obohacené ovocem například višněmi nebo meruňkami, také ořechy nebo mandlemi. Velikost nebo zdobení bývá přizpůsobené příležitosti, pro kterou jsou připravované od malých jednohubek po velké řezy zdobené krémem a sypané kokosem.

Recept na Řezy Bolero s čokoládou a višněmi – ty slavnostnější

Ingredience potřebné na přípravu řezů

  • plech na pečení velikosti 35×25 cm

Těsto

  • 6 vajec
  • 60 g moučkového cukru
  • 50 ml vlažné vody
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 PL holandského kakaa
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

Tvarohový krém

  • 500 g tučného tvarohu
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Ovocný pudink

  • 650 g višňového kompotu se šťávou (odpeckovaného)
  • 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
  • 2 PL cukru krystal

Čokoládové ganache

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokolády
  • 150 g změklého másla
  • 50 g cukr moučky

Zdobení

  • 60 g strouhané hrubě strouhané hořké čokolády

Postup přípravy čokoládově višňových řezů Bolero

1. Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem v šlehači . Šleháme 3 minuty.

2. Dolejeme vodu a olivový olej a šleháme další 2 minuty.

3. V misce smícháme suché ingredience a část přidáme do vaječné směsi, šleháme 1 minutu, poté vsypeme zbytek suchých surovin a šleháme další 2 minuty, vždycky na středních otáčkách.

Obrázek receptu na čokoládovo rumové řezy Amandine.

Čokoládovo rumové řezy s krémem a dokonalou polevou

4. Těsto vylijeme na plech vystlaný pčícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů 20 minut.

5. Korpus stáhneme z plechu, odstraníme papír a necháme vychladnout.

6. V šlehači vyšleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a navrstvíme na vychladnutý korpus, který jsme vrátili zpět do plechu.


Na vychladlý korpus navrstvíme světlý krém.
Na vychladlý korpus navrstvíme světlý krém.

7. Višňový kompot se šťávou (bez pecek) smícháme v kastrolu s vanilkovým pudinkem a cukrem a rozmixujeme ručním mixerem na drobné kousky.

Obrázek receptu na cheesecake z listového těsta.

Tvarohový dort z listového těsta s bohatou krémovou náplní a nádechem vanilky a skořice

8. Uvaříme na hustý pudink a vychladíme.

9. Ovocný pudink navrstvíme na světlý krém.


Na krém navrstvíme vychladlý ovocný pudink.
Na krém navrstvíme vychladlý ovocný pudink.

10. V kastrolku smícháme smetanu s nalámanou čokoládou a zahříváme, dokud ganache není husté. Necháme vychladit.

11. V šlehači vyšleháme máslo s cukrem a vychladlé ganache všleháme postupně do směsi másla a cukru. Vylejeme na ovocný pudink a zarovnáme.


Na ovocný pudink navrstvíme vychladlé čokoládové ganache.
Na ovocný pudink navrstvíme vychladlé čokoládové ganache.

12. Na vrch dezertu nastrouháme hrubě hořkou čokoládu. Chladíme do druhého dne,


Na vrch dezertu hrubě nastrouháme hořkou čokoládu
Na vrch dezertu hrubě nastrouháme hořkou čokoládu

Servírování

Dezert servírujeme vychlazený s kopečkem studené neslazené šlehačky a šálkem espressa.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest