Plněné ořechy (nebo, jak trefně říkáte, žaludy) jsou neodmyslitelnou součástí vánočního cukroví, ačkoli se dají připravovat celoročně. Jejich kouzlo spočívá v křehkém kakaovém korpusu, který skvěle kontrastuje s jemným a voňavým rumovo-ořechovým krémem. Tato tmavá varianta s holandským kakaem a čokoládovým zdobením dodává cukroví elegantní a sváteční vzhled. Je to ideální volba pro ty, kteří mají rádi komplexní a syté chutě.

Příprava tohoto cukroví vyžaduje trochu trpělivosti při lisování těsta do formiček, ale výsledek za to stojí. Trik spočívá v práci s dostatečně odleženým a vychlazeným těstem, které se pak snadno tvaruje. Kontrast mezi tmavým korpusem a bílou kokosovou špičkou vytváří onen okouzlující žaludový motivMůj tip zní: po upečení ořechů je vyklepávejte z formiček, dokud jsou ještě teplé. Teplé skořápky se snáze uvolní a minimalizujete tak riziko jejich prasknutí.

Recept na plněné ořechy (žaludy)

Celková délka přípravy: Přibližně 1 hodina 35 minut + odpočinek těsta. Počet kusů: Asi 60 kusů (recept je dělitelný dvěma, pokud byste chtěli méně kousků). Délka pečení v troubě: Cca 12 minut (při 170 stupních).

  • Příprava těsta: 10 minut
  • Odpočinek těsta v lednici: 30 minut
  • Tvarování a pečení: 40 minut (v závislosti na troubě a počtu dávek)
  • Příprava krému: 10 minut
  • Plnění a zdobení: 15 minut
  • Celkový aktivní čas: 1 hodina 5 minut

Ingredience k přípravě klasických ořechů (v našem případě žaludů)

Na těsto (skořápky):

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g mletých ořechů
  • 250 g másla
  • holandské kakao (dle chuti, 2 až 3 lžíce)

Krém:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g mletých ořechů
  • rum (volitelné, dle chuti)

Na zdobení:

  • hořká čokoláda (na namáčení)
  • kokos (na otisknutí špičky)
  • tuk (na rozehřátí čokolády)

Postup při přípravě slepovaných žaludů

Příprava a odležení těsta

1. Na pracovní plochu navážte 350 g hladké mouky150 g moučkového cukru120 g mletých ořechů a přidejte 250 g studeného másla nakrájeného na menší kostky.

2. Přidejte Holandské kakao dle chuti. Doporučujeme začít se 2 až 3 lžícemi kakaa, abyste dosáhli syté barvy.

Obrázek k receptu na slepované ořechy
Foto: Cooky.cz, recept na slepované ořechy

3. Rychle zpracujte všechny ingredience, dokud nevznikne hladké a kompaktní těsto. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice minimálně 30 minut.

Tvarování a pečení:

4. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Z vychlazeného těsta odebírejte malé kousky a natlačte je do suchých formiček na ořechy (žaludy).

5. Těsto vtlačujte tak, aby vyplnilo celý tvar a ve středu zůstala malá prohlubeň pro krém. Dejte péct do předehřáté trouby na cca 12 minut.

6. Doba pečení je orientační, každá trouba peče jinak. Upečené skořápky vyklopte co nejdříve po vyndání z trouby, dokud jsou ještě teplé a snáze se uvolní.

7. Nechte ořechy zcela vychladnout.

Příprava krému a plnění:

8. Zatímco skořápky chladnou, připravte krém. V míse vyšlehejte do světlé pěny 100 g změklého másla se 100 g moučkového cukru.

9. Šlehejte alespoň 3 minuty. Poté do krému vmíchejte 50 g mletých ořechů a volitelně rum dle chuti (obvykle 1-2 lžíce).

10. Vznikne tak hladký, vláčný a aromatický krém. Vychlazené skořápky plňte krémem. Krémem spojte dvě skořápky k sobě, aby vznikl celý ořech (žalud).

Zdobení:

11. Ve vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu s trochou tuku (másla nebo kokosového oleje), aby byla poleva krásně lesklá.

12. Rozehřátou čokoládu nalijte do menší misky. Spojené ořechy (žaludy) namočte jednou stranou do čokolády a hned poté otřete špičku do kokosu, abyste vytvořili efekt sněhu nebo čepičky žaludu.

13. Nechte je ztuhnout na chladném místě.

Obrázek k receptu na vosí hnízda

Vynikající recept na vosí hnízda na lineckém piškotku: Krém ze salka, másla a kapky rumu. Nepečené cukroví, které vás chytne a nepustí

Tipy redakce:

  • Těsto dobře vychlaďte: Pro snadné tvarování je nezbytné nechat těsto odpočinout v lednici alespoň 30 minut. Vychlazené těsto se nebude lepit a skořápky budou mít ostré hrany.
  • Mazání formiček: Formičky nemusíte mazat, pokud s nimi pracujete, dokud jsou ještě teplé z trouby. Ořechy by měly jít vyklepnout snadno díky vyššímu obsahu 250 g másla v těstě.
  • Konzistence krému: Pro perfektní krém musí mít 100 g másla a 100 g moučkového cukru pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil. Pokud je krém příliš řídký, přidejte trochu více 50 g mletých ořechů na zahuštění.
  • Intenzita kakaa: Pro sytou barvu a chuť použijte Holandské kakao. Pokud chcete barvu tmavší, můžete do těsta přidat malé množství černého (alkalizovaného) kakaa, ale s mírou.
  • Rum pro aroma: Silné aroma získáte tak, že krém naplníte alespoň jeden den před konzumací. Během odležení se rum i ořechy rozleží a skořápky nasáknou část vlhkosti z krému.
Obrázek k receptu na vánoční košíčky

Božské vánoční košíčky z křehkého těsta, s džemem a rumovou ořechovou náplní. No, vypadají přímo úžasně

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest