Výrazná nakyslost a omamná vůně – to jsou znaky oblíbené rebarbory. Ta se sice z botanického hlediska řadí k zelenině, v kuchyni se s ní ovšem zpravidla zachází jako s ovocem. Skvělá je do koláčů, džemů nebo kompotů. Jedná se o bohatý zdroj vlákniny, vitaminu K a antioxidantů. Velkou výhodu představuje její nízkokaloričnost, která z ní dělá oblíbenou součást lehčích dezertů.

Pozor na kyselinu šťavelovou

Při úpravě rebarbory je ovšem potřeba být obezřetný a řádně odstranit listy, ty jsou totiž jedovaté. Používají se jen řapíky, a i ty je důležité řádně tepelně upravit, jinak by nám mohla ublížit kyselina šťavelová, kterou rebarbora obsahuje. Moučník, který jsme pro vás vyzkoušeli, ale prochází dostatečně dlouhým pečením, a tak se nemusíte bát a můžete si vychutnat jeho lehkost i sladkokyselost.

Ingredience:

  • Rebarbora – 500 g;
  • Vejce velikosti L – 5 ks;
  • Máslo – 200 g;
  • Hladká mouka – 2,5 hrnku (400 g);
  • Kypřicí prášek – 1,5 čajové lžičky;
  • Cukr krystal – 1 hrnek (200 g);
  • Moučkový cukr – 4 polévkové lžíce;
  • Vanilkový cukr – 2 čajové lžičky;
  • Želatina nebo bramborový škrob – 2 čajové lžičky;
  • Vanilkový pudink bez cukru (nebo bramborový škrob) – 1 polévková lžíce;
  • Citronová šťáva – 15 ml;
  • Plátky mandlí – dle potřeby;
  • Ocet nebo citronová šťáva – 1 lžíce;
  • Sůl – špetka.
Obrázek k receptu: Dezert jako obláček: Rebarborový koláč se sněhovou „peřinkou“
Foto: Spring Cooking/Youtube, Recept na: Dezert jako obláček: Rebarborový koláč se sněhovou „peřinkou“

Postup:

  • Oddělte žloutky od bílků.
  • V samostatné míse smíchejte mouku, vanilkový cukr, kypřicí prášek a moučkový cukr.
  • K sypké směsi přidejte žloutky a vlahé rozehřáté máslo.
Obrázek k receptu: Dezert jako obláček: Rebarborový koláč se sněhovou „peřinkou“
Foto: Spring Cooking/Youtube, Recept na: Dezert jako obláček: Rebarborový koláč se sněhovou „peřinkou“
  • Ručně nebo mixérem s hnětacími háky vypracujte drobivé těsto.
  • Rozprostřete jej na plech vyložený pečicím papírem, rukou pomačkejte a uhlaďte.
  • Pečte cca 15 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
Obrázek k receptu: Dezert jako obláček: Rebarborový koláč se sněhovou „peřinkou“
Foto: Spring Cooking/Youtube, Recept na: Dezert jako obláček: Rebarborový koláč se sněhovou „peřinkou“
  • Rebarboru nakrájejte na kolečka.
  • Do mísy s rebarborou nasypte dvě lžičky želatiny (nebo bramborového škrobu), smíchejte tak, aby byla rebarbora dobře obalená.
  • Do velké mísy dejte bílky a špetku soli, ušlehejte tuhý sníh. Postupně přidávejte krystalový cukr.
  • Sníh šlehejte, až bude hustý a lesklý.
  • Přisypte lžíci pudingu, přimíchejte lžíci octa nebo citronové šťávy.
Obrázek k receptu: Dezert jako obláček: Rebarborový koláč se sněhovou „peřinkou“
Foto: Spring Cooking/Youtube, Recept na: Dezert jako obláček: Rebarborový koláč se sněhovou „peřinkou“
  • Promíchejte, až se vše spojí.
  • Nakonec opatrně přimíchejte mandle.
  • Na vychladlý korpus dejte vrstvu rebarbory, na ni sníh s mandlemi.
  • Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, poté stáhněte teplotu na 160 °C a pečte dalších cca 30 minut, horní a spodní ohřev. 15 minut před koncem můžete horní ohřev vypnout, aby se vršek dezertu nespálil.

Zdroj: Autorský text, Healthline

Obrázek receptu na litý koláč se sezónním ovocem a drobenkou.

Litý kynutý koláč se sezónním ovocem a posypkou – v jednoduchosti je krása

Obrázek receptu na rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou.

Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou: Ovocná pochoutka ke kávě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest