Výrazná nakyslost a omamná vůně – to jsou znaky oblíbené rebarbory. Ta se sice z botanického hlediska řadí k zelenině, v kuchyni se s ní ovšem zpravidla zachází jako s ovocem. Skvělá je do koláčů, džemů nebo kompotů. Jedná se o bohatý zdroj vlákniny, vitaminu K a antioxidantů. Velkou výhodu představuje její nízkokaloričnost, která z ní dělá oblíbenou součást lehčích dezertů.
Pozor na kyselinu šťavelovou
Při úpravě rebarbory je ovšem potřeba být obezřetný a řádně odstranit listy, ty jsou totiž jedovaté. Používají se jen řapíky, a i ty je důležité řádně tepelně upravit, jinak by nám mohla ublížit kyselina šťavelová, kterou rebarbora obsahuje. Moučník, který jsme pro vás vyzkoušeli, ale prochází dostatečně dlouhým pečením, a tak se nemusíte bát a můžete si vychutnat jeho lehkost i sladkokyselost.
Ingredience:
- Rebarbora – 500 g;
- Vejce velikosti L – 5 ks;
- Máslo – 200 g;
- Hladká mouka – 2,5 hrnku (400 g);
- Kypřicí prášek – 1,5 čajové lžičky;
- Cukr krystal – 1 hrnek (200 g);
- Moučkový cukr – 4 polévkové lžíce;
- Vanilkový cukr – 2 čajové lžičky;
- Želatina nebo bramborový škrob – 2 čajové lžičky;
- Vanilkový pudink bez cukru (nebo bramborový škrob) – 1 polévková lžíce;
- Citronová šťáva – 15 ml;
- Plátky mandlí – dle potřeby;
- Ocet nebo citronová šťáva – 1 lžíce;
- Sůl – špetka.
Postup:
- Oddělte žloutky od bílků.
- V samostatné míse smíchejte mouku, vanilkový cukr, kypřicí prášek a moučkový cukr.
- K sypké směsi přidejte žloutky a vlahé rozehřáté máslo.
- Ručně nebo mixérem s hnětacími háky vypracujte drobivé těsto.
- Rozprostřete jej na plech vyložený pečicím papírem, rukou pomačkejte a uhlaďte.
- Pečte cca 15 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
- Rebarboru nakrájejte na kolečka.
- Do mísy s rebarborou nasypte dvě lžičky želatiny (nebo bramborového škrobu), smíchejte tak, aby byla rebarbora dobře obalená.
- Do velké mísy dejte bílky a špetku soli, ušlehejte tuhý sníh. Postupně přidávejte krystalový cukr.
- Sníh šlehejte, až bude hustý a lesklý.
- Přisypte lžíci pudingu, přimíchejte lžíci octa nebo citronové šťávy.
- Promíchejte, až se vše spojí.
- Nakonec opatrně přimíchejte mandle.
- Na vychladlý korpus dejte vrstvu rebarbory, na ni sníh s mandlemi.
- Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, poté stáhněte teplotu na 160 °C a pečte dalších cca 30 minut, horní a spodní ohřev. 15 minut před koncem můžete horní ohřev vypnout, aby se vršek dezertu nespálil.
Zdroj: Autorský text, Healthline

Litý kynutý koláč se sezónním ovocem a posypkou – v jednoduchosti je krása
