Domácí kynuté kaiserky jsou symbolem poctivého pečení, které si oblíbíte už při prvním ochutnání. Na rozdíl od kupovaných kousků mají bohatou chuť a jemnou strukturu, která se snadno přizpůsobí jakémukoliv použití. Ať už je plníte šunkou a sýrem, nebo je jen namažete máslem, vždycky přinesou pocit domácí pohody. A jak krásně voní, když je pečete…není nad domácí čerstvé pečivo.
Pečení vlastních kaiserek je navíc skvělým způsobem, jak si osvojit základy práce s kynutým těstem. Pokud jste se mu zatím vyhýbali, tento recept vás přesvědčí, že není čeho se bát. Jediné, co potřebujete, je trochu trpělivosti, abyste dali těstu čas na kynutí.
Recept na domácí kaiserky – jak na kynuté houstičky krok za krokem
Délka pečení v troubě 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g hladké mouky
- 21 g droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 300 ml mléka
- 60 ml oleje
- vejce
- posyp (sůl, kmín, mák, sezam)
Postup přípravy
1. Do mísy vložíme mouku, droždí, cukr, sůl, mléko a olej-
2. Vypracujeme těsto, mísu přikryjeme a necháme kynout.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků a z každého vytvarujeme kaiserku.
4. Kaiserky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět nakynout.
5. Poté kaiserky potřeme vyšlehaným vejcem a posypeme oblíbeným sypáním.
6. Mezitím si dáme předehřát troubu na 250°C se spodním a horním ohřevem.
7. Kaiserky vložíme do předehřáté trouby a ihned stáhneme teplotu na 190°C.
8. Pečeme 15 – 20 minut dozlatova.
Tipy na vylepšení
Do těsta můžete přidat bylinky, česnekový prášek nebo parmazán pro výraznější chuť.
Pokud máte rádi sladké varianty, zkuste do těsta zapracovat trochu cukru navíc a místo semínek posypat kaiserky skořicovým cukrem.
Pro extra křupavou kůrku postavte během pečení na dno trouby malou misku s vodou.
Mohlo by Vás zajímat: