Domácí kynuté knedlíky jsou stálicí české kuchyně, jsou měkké, nadýchané, vonící po domově. I když někdo považuje jejich přípravu za složitou a rád si koupí třeba knedlíky hotové, jejich příprava je ve skutečnosti snadná a je zbytečné bát se jí, pokud máte dobrý a osvědčený recept. Já jsem je donedávna taky moc ráda nedělala, ale když jsem to jednou zkusila, nemám problém je připravit. Já je tedy pařím v parním hrnci, tak mi přijdou nejchutnější.
Tento recept je opravdu osvědčený a dle něj je zvládne každý. Ať už si zvolíte vaření ve vodě, nebo naparování, výsledek vás mile překvapí a už nebudete utíkat do obchodu pro ty hotové. Základní recept bude samozřejmě stejný, ale variant je více či už na slano anebo na sladko. Já osobně, když je vyrábím například ke svíčkové, radši si vždycky udělám více těsta a pár knedlíků udělám na sladko ve tvaru buchet. Můžou být pouze s čokoládovou polevou, šípkovou omáčkou s ořechy nebo třeba naplněné borůvkami. A hned máte i zákusek.
Recept na domácí kynuté knedlíky
Ingredience potřebné na přípravu Domácích kynutých knedlíků na páře i ve vodě
- 500 g hrubé mouky
- špetka soli
- špetka kurkumy
- 1 vejce
- na kvásek 200 ml vlažného mléka, kostka droždí a 1 lžička cukru
- 1 sójový rohlík (chcete li knedlíky houskové, já dělám pouze kynuté, abych mohla těstopoužít i na sladkou variantu)
Postup přípravy domácích kynutých knedlíků
1. Nejprve si připravíme kvásek, který necháme asi 15 v teple vzejít.
2. Pak přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto, pokud chceme houskové knedlíky přidáme na drobné kostičky n nakrájený rohlík a necháme kynout přikryté v teple asi 1 hodinu.
3. Na pomoučeném válu vytvarujeme knedlíky a po 20 minutách je dáváme do vařící vody anebo do páry. Vaříme 20 minut v osolené vodě anebo 15 minut v páře.
Důležité
Nezapomeňte ihned po vyndání z vody či páry knedlíky propíchat, aby z nich unikla horká pára, jinak knedlíky mají tendenci klesnout.

Svíčková podle slavných kuchařů, zaručený úspěch nejen na nedělní oběd

Slavné kančí se šípkovou jako ze Slavností sněženek
pozn.: částečně upraveno AI