Tohleto není jen obyčejný moučník. Je jako hudební skladba, která střídá jemný piškot, lehoučké pudinkové těsto a krémová ladnost šlehačky. A když se šlehačky přidá káva? To už připomíná téměř nebeskou symfonii. Přiznám se, že tento sladký koncert chutí vytvořila ve své kuchyni Marie Kosová z Moravských Budějovic. Její ruce a dlouholeté zkušenosti s pečením a láska k pečení dali vzniknout dezertům, které voní dětstvím, poctivostí a které mají svojí duši.
Řezy neobsahují ledajakou šlehačku, ta šlehačka je dochucena silnou kávou, která pomalu hladí naše chuťové buňky a dodává dezertu eleganci a hloubku. Ani kardinál by nevěděl, zda se vznáší kvůli kávě nebo cukru. A každý kdo tento dort ochutná, nabyde pocit, že se octl na návštěvě v lepších časech, tam kde se dezerty ještě pekly srdcem a neobjednávali na internetu.
Recept na kardinálské řezy s kávovou šlehačkou, dezert roku
Ingredience potřebné na přípravu dezertu roku Kardinálských řezů s kávovou šlehačkou
Bílkové těsto
- 10 bílků
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 2 lžícce škrobu
Žloutkové těsto
- 10 žloutků
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 100 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
Krém
- 1 litr smetany ke šlehání (40% tuku)
- 2 ztužovače šlehačky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička instantní kávy rozpuštěná ve studené vodě
- pikantní marmeláda dle chuti
Postup přípravy kardinálských řezů
1. 10 bílků osolíme špetkou soli a vyšleháme šlehačem na tuhý sníh, přidáme cukr s vanilkovým cukrem a dále šleháme, dokud sníh nevytváří tuhé sněhové špičky.
2. Těsně před pečením přidáme do těsta škrob.
3. 10 žloutků, 2 vejce a vanilkový cukr vyšleháme do husté pěny, vmícháme mouku a vytvoříme hladké těsto.

Strakonický štrúdl: Oblíbený jablečný závin
4. Vysoký plech si vymažeme olejem a nandáme na něj lžící 6 řad bílkového těsta. Dvě řady podél stěn plechu, potom dvě natěsno uprostřed plechu vedle sebe. Nakonec uděláme mezi krajními a prostředními po jedné řadě uprostřed zbylého prostoru. Šířku řady odpovídá asi šířce lžíce. Zbylé volné řady na plechu vyplníme žloutkovým těstem.
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů asi půl hodiny.
6. Po upečení vyndáme korpus z trouby a rozřízneme podélně v půlce, kde se stýkají dva pásy na dva stejné pruhy.
7. Jeden díl – spodní – přendáme na vál a namažeme vrstvu žloutkového těsta pikantní marmeládou.
8. Ušleháme smetanu se 2 lžícemi cukru a ztužovali a nakonec těsně před dokončením vmícháme do smetany i malého dobře vychlazeného panáčka instantní kávy.
9. Celý spodní díl na válu namažeme šlehačkou, přikryjeme druhým dílem tak, aby vrchní strana byla nahoře. Necháme zchladnout hodinu v lednici, popráším moučkovým cukrem a podáváme.
Recept na Kardinálské řezy získala paní Kosová od své maminky z Rakouska, nikde jinde se s ním údajně nesetkala. Nejlepší je prý ihned po vychlazení.

Hruškový koláč s ovesnou drobenkou: Velmi snadný moučník s kousky hrušek
pozn.: částečně upraveno AI, zdroj paní Kosová pro Český rozhlas