Marcipán je oblíbenou pochoutkou používanou na potahování a zdobení dortů, zákusků a cukroví. Taky s často použív na výrobu figur,pralinek nebo drobných sladkostí. K dostání je v obchodech nebo na trzích ve formě syrové marcipánové hmoty, ale my si jej zkusíme vyrobit doma. Domácí marcipán je jednodušší na přípravu, než by jste si mysleli, a navíc si můžeme přizpůsobit jeho chuť i sladkost dle sebe. K výrobě marcipánu je třeba pouze pár ingrediencí.
Recept na domáci marcipán
Ingredience na přípravu
- 200 g mandlové mouky, nebo jemně mletých loupaných mandlí
- 200 g moučkového cukru (volitelné dle chuti)
- mandlové aroma (dle dosažené mandlové chuti – 1 KL a víc)
- 2-3 PL vody nebo bílku na spojení hmoty
Postup
1. V míse smícháme mandlovou mouku s cukrem a přidáme mandlové aroma.
2. Poté přidáváme vodu nebo bílek a rukou zpracúváme těsto, dokud nevznikne hladká a pružná hmota, která se nelepí na prsty.
3. Pokud je hmota příliš suchá a drolí se, přidáme ještě pár kapek vody nebo bílku.
4. Pokud je naopak příliš řídká přisypeme mandlovou mouku, nebo cukr.
5. Hotový marcipán můžeme ihned používat.
Doporučení
Nemáte li mandlovou mouku, můžete použít mandle, které nejdřív polejete vařící vodou, oloupete, osušíte a umixujete. Ještě je radši prosejeme přes sítko, kvůli jemnosti.
Marcipán zabalený do folie můžeme skladovat v lednici až 2 týdný. Pokud ztvrdne, stačí jej před použitím propracovat vlhkýma rukama.