Také vaříte svoji domácí marmeládu? Já už jsem jí vyzkoušela z různého ovoce, ale z dýní jsem jí udělala poprvé. Pro přípravu dýňové marmelády se nejlépe hodí dýně s jemnou dužinou a příjemnou chutí, která se snadno kombinuje s ostatními přísadami. Nejlepší volbou je dýně Hokkaidó, Máslová nebo Muškátová dýně. Když se dýně na zahrádce chytne, tak roste jako divá, vůbec se nemusíte bát jejího pěstování. Snad jenom proto, že pak roste hlava-nehlava všude kde má prostor. Alespoň takhle mi rostla dýně Hokkaidó.
Co se týče marmelády, málo která je k dostání bez přidaného cukru. Recept je také s běžným cukrem, ale prozradím vám svojí tajnou volbu. Všechny marmelády dělám se Stévií místo cukru a i když je Stevie finančně náročnější, stačí 1/4 množství cukru a jsem v klidu, že nekonzumuji cukrem oslazené marmelády, které najdete běžně v obchodě. Tohle je jen a jen na vás a vždycky se můžete rozhodnout.
Recept na dýňovou marmeládu se skořicí a zázvorem
Ingredience na přípravu
- asi 1 kg dýně (dle chuti a možnosti)
- 1 citrón (šťáva i kůra)
- 50 g čerstvého zázvoru
- 430 g krystálového cukru
- 1 KL mleté skořice
- 1/2 KL mletého muškátového oříšku
Postup
1. Dýni oloupeme a vnitřek vybereme lžící. Nakrájíme jí na kostičky a ve větším kastrolu smícháme s oloupaným a drobně nakrájeným zázvorem, citrónovou kůrou a oloupaným a nakrájeným citrónem.
2. Dále přidáme cukr a skořici, dobře promícháme a necháme odpočívat 1 hodinu při pokojové teplotě.
3. Kastrol pak dáme na sporák a směs vaříme cca 40 minut. Uvařenou rozmixujeme nejlépe tyčovým mixérem a necháme vychladnout.
4. Během vaření sbíráme pěnu, která se vytváří na povrchu jako u každé marmelády.
5. Marmeládu uchováme v lednici v uzavřené nádobě a co nejrychleji spotřebujeme.
Uskladnění
Chceme li si marmeládu uchovat na zimu, můžeme jí samozřejmě zavařit ve skleničkách, jako i jinou marmeládu. Ale o tom při zavařování.