Libeček lékařský je oblíben pro své typické aroma. Každá polévka s ním voní „po vývaru“. Je to nenáročná vytrvalá bylinka. Dorůstá až dvou metrů a v kuchyni můžeme využít celou rostlinu. Nejčastěji zpracováváme listy a řapíky, vhodná jsou ale i semena nebo kořen. Přidává se nejen do polévek, skvělý je v omáčkách, nádivkách či marinádě, s oblibou jej přidáváme i do domácích bujónů. Má schopnost zvýraznit chuť pokrmu podobně jako glutamát, proto se mu lidově říká „maggi bylinka“.
Libeček jako léčivka
Libeček je ale pokladem i pro své léčivé účinky. V lidovém léčitelství se používá na podporu trávení, odvodnění nebo při bolestech kloubů. Obsahuje látky, které mu dodávají protizánětlivé a močopudné vlastnosti. Může se z něj připravit čaj nebo odvar. Měl by ale být užíván s mírou, zejména u lidí s onemocněním ledvin. Libeček naložený se solí a octem, který jsme si pro vás dnes připravili, tvoří aromatickou směs s dlouhou trvanlivostí a výraznou chutí. Skvěle se hodí k dochucení omáček, marinád na maso, luštěninových salátů nebo do zálivek na zeleninové mísy. Ocet zvýrazňuje chuť bylinky a zároveň přidává jemnou, osvěžující kyselost.
Ingredience pro přípravu nakládaného libečku
- Čerstvý libeček – velký svazek;
- Ocet – podle potřeby;
- Sůl – podle potřeby.
Postup přípravy
- Z omytého a okapaného čerstvého libečku otrhejte listy, ale stonky nevyhazujte, ponechejte si je, budete je v tomto receptu ještě potřebovat.
- Natrhané listy vložte do zavařovací sklenice (vyberte si tu se šroubovacím víčkem), můžete je i lehce upěchovat, aby se jich vešlo více.
- Navrch vložte několik holých stonků, poslouží vám jako jakési „těsnění“, které zabrání vykukování lístků ven.
- Přisypte lžičku soli.
- Obsah sklenice zalijte až po okraj octem, poté řádně zašroubujte.
- Nakládaný libeček skladujte na chladnějším, temném místě, otevřenou sklenici pak v chladničce.
- Tip na využití: Takto upravený libeček se hodí například do smetanových základů nebo svěžích dipů.
Zdroj: Autorský text, Wikipedia

Nakládaný salát v hořčičné omáčce do sklenice
