Domácí piškot s citronem je nadýchaný a lehký dezert, který zaujme svou svěží a jemně kyselou chutí. Tento tradiční moučník je ideální pro milovníky citronových sladkostí a vyznačuje se svojí vláčnou texturou, která se rozplývá na jazyku.
Recept obvykle zahrnuje běžné suroviny jako jsou mouka, cukr, vejce a přirozeně citron. Citrónová kůra a šťáva jsou klíčové pro dosažení charakteristického osvěžujícího aroma. Těsto pro piškot je pečlivě našlehané, aby získalo svou typickou lehkost a vzdušnost. Následně je pečeno do zlatova, čímž se dosáhne krásné zlaté kůrky.
Recept na domácí piškot s citronem
Potřebné vybavení
- Zapékací mísa
- Miska
- ruční mixér
Suroviny
- 200 gramů másla (pokojové teploty)
- 150 gramů moučkového cukru
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 2 velká vejce
- 300 gramů hladké mouky
- 10 gramů prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 100 gramů moučkového cukru smíchaného s citronovou šťávou
Postup
- Do mísy si umístíme máslo, které za pomoci mixéru šleháme tak dlouho, dokud nezískáme hladkou a krémovou strukturu.
- Poté postupně přidáváme moučkový cukr a mícháme dalších 5 až 7 minut.
- Následně vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Vejce přidáváme postupně, každé důkladně vmícháme do směsi, aby bylo těsto homogenní.
- Nakonec přidáme špetku soli a do směsi zlehka zapracujeme mouku prosátou s práškem do pečiva.
- Těsto rozetřeme na plech pokrytý pečicím papírem a povrch vyrovnáme. Plech umístíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme přibližně 20 minut. Po dopečení piškot potřeme připravenou polevou.
- Plech umístíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme přibližně 20 minut.
Příprava polevy:
- Do misky dáme moučkový cukr, přilijeme citronovou šťávu a dobře promícháme.
- Hotový piškot rovnoměrně potřeme touto polevou a necháme ho před podáváním asi 30 minut vychladnout.
Poznámky
- Lze podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.