5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Domácí piškot s citronem je nadýchaný a lehký dezert, který zaujme svou svěží a jemně kyselou chutí. Tento tradiční moučník je ideální pro milovníky citronových sladkostí a vyznačuje se svojí vláčnou texturou, která se rozplývá na jazyku.

Recept obvykle zahrnuje běžné suroviny jako jsou mouka, cukr, vejce a přirozeně citron. Citrónová kůra a šťáva jsou klíčové pro dosažení charakteristického osvěžujícího aroma. Těsto pro piškot je pečlivě našlehané, aby získalo svou typickou lehkost a vzdušnost. Následně je pečeno do zlatova, čímž se dosáhne krásné zlaté kůrky.

Obrázek: kilocalorii, Recept na piškotový dezert s citronem

Recept na domácí piškot s citronem

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Doba odpočinku 30 minut
Celkový čas 1 hodina
Porcí 8 porcí
Tento dezert je výborný jak teplý, tak i vychlazený a je skvělou volbou pro rodinné oslavy.

Potřebné vybavení

  • Zapékací mísa
  • Miska
  • ruční mixér

Suroviny

  • 200 gramů másla (pokojové teploty)
  • 150 gramů moučkového cukru
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 2 velká vejce
  • 300 gramů hladké mouky
  • 10 gramů prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 100 gramů moučkového cukru smíchaného s citronovou šťávou

Postup 

  • Do mísy si umístíme máslo, které za pomoci mixéru šleháme tak dlouho, dokud nezískáme hladkou a krémovou strukturu.
  • Poté postupně přidáváme moučkový cukr a mícháme dalších 5 až 7 minut.
  • Následně vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu.
  • Vejce přidáváme postupně, každé důkladně vmícháme do směsi, aby bylo těsto homogenní.
  • Nakonec přidáme špetku soli a do směsi zlehka zapracujeme mouku prosátou s práškem do pečiva.
  • Těsto rozetřeme na plech pokrytý pečicím papírem a povrch vyrovnáme. Plech umístíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme přibližně 20 minut. Po dopečení piškot potřeme připravenou polevou.
  • Plech umístíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme přibližně 20 minut.

Příprava polevy:

  • Do misky dáme moučkový cukr, přilijeme citronovou šťávu a dobře promícháme.
  • Hotový piškot rovnoměrně potřeme touto polevou a necháme ho před podáváním asi 30 minut vychladnout.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Lze podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. 
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert, Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: citrón, citronová šťáva, domácí piškot, piškot, prášek do pečiva
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest