Není nic lepšího než talíř horkého vývaru s čerstvými vaječnými nudlemi. I když dnes v obchodech seženete nudle na každém rohu, věřte mi, že domácí verze stojí za tu trošku námahy. Když jednou zkusíte udělat vlastní těsto, už se k těm kupovaným možná nevrátíte.
Ráda vzpomínám, jak mi moje babička vysvětlovala jak jsou domácí nudle do polévky výborné a proč si dělat doma vlastní. A zvlášť zdůrazňovala, že jsou doma dělané hezky růčo :-). Byla asi trošku jiná doba, dnes už skoro vše kupujeme v obchodech. Vždy jsem babičku pozoroval jak válí těsto a říkala si, že s tím má opravdu hodně práce. Ale když jsem je pak měla ve vývaru, byly opravdu skvělé, vláčné, perfektně nasákly chuť polévky.
Recept na domácí nudle do polévky
Délka přípravy 20 minut, délka vaření 2 minuty.
Ingredience pro přípravu
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 vejce
Postup přípravy
1. Do mísy nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého rozklepneme vejce.
2. Vidličkou vejce zašleháme a vytvoříme těsto.
3. Toto těsto na pomoučněné pracovní ploše vypracujeme v polotuhé těsto a v případě, že by se nám stále lepilo, přisypeme trochu mouky.
4. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 15 minut odpočinout.
5. Dále těsto rozválíme na tenký čtvercový plát s rovnoměrnými okraji.
6. V tuto chvíli necháme plát asi 30, aby nám dobře proschnul, ne déle. Těsto musí zůstat elastické.
7. Nyní těsto nakrájíme na proužky široké asi 5 cm a případné nepravidelné okraje ořízneme.
8. Pro ulehčení položíme 2 proužky na sebe a nakrájíme je na tenké nudle o šířce brčka.
Sušíme
Nudle máme hotové a v případě, že je chceme vysušit na pozdější využití, necháme je na teplém a suchém místě. Trvá to asi 2 dny a poté je skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, aby nám nenavlhly. Takto nám vydrží klidně 6 měsíců. Vaření vysušeným nudlí zabere asi 5 minut v osolené vodě.
Vaříme čerstvé nudle
V případě, že máme v plánu nudle hned po vytvoření vařit, trvá to 2 minuty v osolené vodě. Hotové nudle scedíme a propláchneme studenou vodou. Díky tomu zastavíme proces vaření a nudle zůstanou al dente.