Koláč s krémem a pomerančovou náplní je ideální dezert, který spojuje jemnou máslovou chuť těsta, lahodnou krémovou náplň a svěží chuť pomeranče. Pomerančové dezerty mají své nezaměnitelné kouzlo a tento koláč ho využívá naplno – každý kousek přináší dokonalou harmonii chutí. Pokud chcete pohostit rodinu nebo přátele něčím, co není příliš složité na přípravu, ale vypadá i chutná naprosto luxusně, je tento recept přesně to, co hledáte.

Recept na pomerančový koláč s krémem

Délka pečení 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 50 ml oleje
  • 50 g másla
  • 8 g prášku do pečiva
  • 320 g mouky

Pomerančová náplň:

  • 500 ml pomerančové šťávy
  • 60 g cukru
  • 70 g kukuřičného škrobu

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • 8 g vanilkového cukru

Postup přípravy těsta

1. V míse vyšleháme vejce, cukr a vanilkový cukr, poté přidáme olej a máslo.

2. Promícháme a přidáme prášek do pečiva s moukou.

3. Vypracujeme hladké těsto a asi 1/3 těsta zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 20 minut do mrazáku.

Vypracujeme hladké těsto.
Vypracujeme hladké těsto.

4. Formu (ideálně o průměru 24 cm) si vymažeme máslem a zbytek těsta roztlačíme po jejím dně a mírně přes okraje.

Těsto roztlačíme i přes okraje formy.
ěsto roztlačíme i přes okraje formy.

Příprava náplní

1. Připravíme si dva kastroly, do jednoho nalejeme pomerančovou šťávu a do druhého mléko.

2. Do obou hrnců nasypeme po 60 g cukru, po 70 g kukuřičného škrobu a dobře metličkou promícháme.

3. Oba hrnce dáme na sporák a současně mícháme do zhoustnutí.

Uvaříme krém i pomerančovou náplň.
Uvaříme krém i pomerančovou náplň.

4. Do krému přidáme ještě navíc na vanilkový cukr a promícháme.

Pečení a dokončení

1. Do připravené formy s těstem naneseme nejdříve doprostřed trochu krému a na něj trochu pomerančové náplně.

2. Takto to prostřídáme několikrát, dokud nespotřebujeme krém i náplň.

Náplně nanášíme do formy střídavě.
Náplně nanášíme do formy střídavě.

3. Následně těsto z mrazáku nastrouháme na hrubém struhadle na náplň.

Nastrouháme ztuhlé těsto.
Nastrouháme ztuhlé těsto.

4. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 25 – 30 minut.

5. Nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem dle chuti.

Posypeme moučkovým cukrem.
Posypeme moučkovým cukrem.

Tip na servírování

Koláč dejte zpátky do lednice a nechte ho vychladit alespoň hodinu, aby se všechny chutě propojily. Při podávání budete ohromeni, jak se křehké máslové těsto a svěží pomerančová náplň dokonale doplňují s nadýchaným krémem.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Write A Comment

Připnout na Pinterest