Sádlo, především vepřové, patří v české kuchyni k tradičním ingrediencím, jež se po desetiletích do mnohých našich domovů znovu vracejí. Domácí škvaření přináší nejenom punc nostalgie, ale i praktický význam – čerstvě vyškvařené sádlo má jemnou chuť, libou vůni a dlouhou trvanlivost. Při pomalém škvaření za nízké teploty se tuk postupně odděluje od škvarků, které následně můžete použít třeba na pomazánku nebo do placek.
Sádlo jako pramen zdraví
Ačkoli sádlo bylo dlouho považován za nezdravé, dnešní výzkumy jej vrací na zasloužené místo na výsluní. Poctivé sádlo totiž obsahuje zdraví prospěšné látky, jimiž dokáže podpořit i naši imunitu: vitaminy A, D, E a K. Prospívá tedy i zraku a regeneraci pokožky. A to nejen při vnitřním užití. Nesolené sádlo se používá i v kosmetice – skvěle hydratuje, zjemňuje suchou pleť a pomáhá při hojení jizev (i po operacích, a to včetně císařského řezu). Jinak je sádlo vhodné pro přípravu pokrmů za vysokých teplot, jako je smažení.

Ingredience na jednu dávku škvarků a sádla:
- Vepřové (ideálně hřbetní) čerstvé sádlo – 2 kg;
- Mléko – 100 ml;
- Voda – 100–150 ml;
- Sůl – podle chuti.
Postup:
- Vepřové hřbetní sádlo nakrájejte na kostky o velikosti zhruba 1,5×1,5 cm.
- Nakrájené kostky lehounce osolte a nasypte do většího hrnce, který má kvalitní, silné dno.
- Hrnec přiklopte a na mírném ohni začněte ohřívat, zhruba za půl hodiny se začne uvolňovat tuk.
- Poté sundejte poklici a začněte s pravidelným promícháváním.
- Jakmile se začnou škvarky chytat ke dnu, podlijte menším množstvím vody.
- Nechte škvařit zhruba 1,5 hodiny (záleží na velikosti hrnce i množství).
- Během škvaření můžete podle potřeby ještě trochu podlít vodou.
- Ve chvíli, kdy se začne tvořit čirá tekutina, můžete začít s postupným odléváním. Zajistíte tak, že se sádlo nebude přepalovat.
- K odlévání budete potřebovat naběračku, jemné síto a čisté zavařovací sklenice.
- Škvarky mají tendenci se přichytávat, takže nezapomeňte průběžně míchat.
- Hotové škvarky mají příjemně zlatavou barvu.
- Škvarky podlijte mlékem, zamíchejte a nechte mléko vyškvařit. Díky tomu škvarky zjemní a budou mít krásnou barvu.
- Škvarky přeceďte a nechte na sítku okapat a vychladnout.
- Před podáváním dle chuti dosolte.
- Škvarky i sádlo skladujte v chladu a temnu. Sádlo vám při správném skladování vydrží i rok.
Škvarková pomazánka: tradiční rodinný recept, připravovaný z vybraných surovin
Pochoutkový retro salát, téměř jako podle normy ČSN ze starých časů
Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie