Zatímco klasické listové těsto je osvědčenou volbou a můžeme si připravit domácí nebo koupit již připravené, tvarohové těsto dodá tomuto moučníku úplně nový rozměr. Je jemné, vláčné a díky tvarohu se s ním skvěle pracuje. Výsledný štrúdl je navíc příjemně vláčný i několik dní po upečení. Jablečnou náplň má rád každý jinou a proto si ukážeme pouze přípravu tvarohového těsta. Já připravuji nejčastěji štrúdl s jablečnou náplní a to buď ze strouhaných jablek nebo s kousky, které jsou nahrubo. Jako méně tradiční jsem pekla i třešňové záviny s kopečkem vanilkové zmrzliny, švestkový, makový, ořechový a perníkový.

Štrúdl má původ v rakouské kuchyni, kde se stal jedním z nejoblíbenějších dezertů. I dnes je často v rakouských restauracích nabízen jako zákusek právě závin s vanilkovou omáčkou. Jeho cesta do české kuchyně je tak zcela přirozená, díky silnému sousedskému propojení obou našich národů, které již po staletí sdílejí podobné kulinářské tradice. Tradičně se štrúdl připravoval z tenkého taženého těsta, které se vyrábělo z hladké mouky, vody, octa a špetky soli. Těsto se vyvalovalo do tak tenké vrstvy, že skrz něj bylo téměř vidět. Náplň z jablek, skořice a rozinek přetrvává prakticky dodnes. Také se přidávala strouhanka nasáklá máslem, která pomáhala absorbovat přebytečnou šťávu z jablek. Moderní variace s listovým a tvarohovým těstem získaly oblibu pro svou jednoduchost a jedinečnou chuť.

Recept na fantastický závin z tvarohového těsta

Pečeme 25 – 30 minut na 175°C v předehřáté troubě

Ingredience pro přípravu

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g Hery
  • 250 g tvarohu v kostce
  • špetka soli
  • jablečná náplň se skořicí, rozinkami, ořechy – tak jak máte rádi
  • 1 vejce

Alternativně můžete použít i hladkou mouku a máslo.

Postup přípravy

1. V míse smícháme mouku, Heru, tvaroh a špetku soli.

2. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 2 hodiny do lednice.

Obrázek receptu na jablkový a třešňový štrúdl z vlastního těsta.

Jablkový a třešňový štrúdl, z vlastního těsta chutná nejlépe: 2 recepty na záviny

3. Vychlazené a odleželé těsto vyválíme v tenký plát.

4. Naneseme jablečnou náplň a srolujeme v závin.

5. Potřeme vyšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 175°C.

6. Pečeme 25 – 30 minut dozlatova a po vytažení posypeme moučkovým cukrem.

Foto: cooky.cz, Štrúdl z tvarohového těsta

Tipy na závěr

Náplně na míru: Kromě jablek můžete do štrúdlu přidat i hrušky, tvaroh, mák nebo kombinaci jablek a brusinek. Každá varianta má svůj jedinečný charakter.

Příprava předem: Tvarohové těsto lze připravit i den předem. Uložte ho do lednice a použijte až ve chvíli, kdy máte čas na pečení. V každém případě nechte těsto dostatečně odležet.

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest