Spousta ořechů, vanilka a šlehačka, umíte si představit tu kombinaci chutí? Je opravdu luxusní a kdo jí nezná, ať si zkusí tento dort upéct a věřím, že nebude zklamaný. Bohatá chuť Spousta ořechů, vanilka a šlehačka – umíte si představit tuto kombinaci chutí? Pokud ne, určitě si tento dort zkuste upéct a věřím, že nebudete zklamaní. Výrazná chuť ořechů a hladká vanilková náplň spolu krásně souzní, na pohled dort také vypadá lákavě a už po prvním soustu zjistíte, že je velice jemný a doslova se rozplývá na jazyku.
Dezert se skládá z vláčných ořechových korpusů a krému s jemným vanilkovým nádechem. Na vrchu tento dort zdobí vrstva šlehačky a nasekané ořechy. Tento dort se hodí na slavnostní příležitosti, kdy chcete svou rodinu či známé pohostit něčím výjimečným.
Recept na Ořechový dort s vanilkovým krémem a šlehačkou – jemný slavnostní dezert
Ingredience na přípravu ořechového korpusu
- 100 g mouky
- 120 g vlašských ořechů
- 8 bíllků
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 7 g přášku do pečiva
- špetka soli
Ingredience na přípravu krému
- 700 ml mléka
- 4 žloutky
- 70 g škrobu nebo 90 g mouky
- 100 g cukru
- 100 g bílé čokolády
- 150 g másla
- 1 polévková lžíce vanilkové esence
Ingredience na přípravu šlehačky
- 100 ml smetany na šlehání
- 10 g moučkového cukru
- 5 g vanilkové esence
- 50 g nasekaných ořechů na posypání
Postup přípravy ořechového dortu
1. V misce smícháme všechny suché ingredience na přípravu korpusu. V jiné misce vyšleháme sníh z 8 bílků. D tuhého sněhu pomalu zašleháváme 4 žloutky a postupně přidáváme směs tuhých surovin. Pomalu a opatrně smícháme.
2. Těsto vylijeme na hlubší plech vystlaný pečícím. papírem o velikosti 25×25 cm. Pečeme v troubě vyhřáté. na 18O stupňů cca 35 minut. Upečený korpus necháme vychladnout a rovnoběžně rozkrojíme na 2 platy.
3. V misce smícháme 700 ml mléka, 4 žloutky a škrob, cukr a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Do teplého přidáme nalámanou bílou čokoládu, kousky másla a vanilkovou esenci. Řádně promícháme. Krém si rozdělíme do dvou misek a necháme vychladit.
4. Jednu část krému naneseme na spodní korpus a rovnoměrně rozetřeme. Přikryjeme druhým platem.
5. Ze smetany, cukru a vanilkové esence si vyšleháme hustou šlehačku. Na druhý plat rozetřeme druhou část krému a na krém rozetřeme vyšlehanou šlehačku. Nakonec posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Dort chladíme v lednici 5-6 hodin.
Závěr
Tento bohatě ořechový a extrémně krémový dort podávejte opravdu na speciální příležitosti. Je tak lahodný, že ohromí všechny hosty.
