Zvláštní pozornost věnujeme díky tomuto receptu speciálnímu dubajskému těstu zvanému kadaif. To pravděpodobně znáte v podobě sladkého pokušení zvaného kanafeh. Díky jemným vláskům je ale úžasné i ve slané verzi, obzvláště pak po usmažení. Získá totiž tak krásnou barvu a úžasnou křupavost, že vypadá jako z food blogu. Posuďte sami, vyzkoušeli jsme!
Řízek s vůní exotiky
A těsto můžete využít i na onen dezert kanafeh. Jsou to velmi tenké nudličky prokládané máslem a sýrem – typicky bílým a měkkým, jako je například nabulsi nebo akawi. Kanafeh je oblíbeným pokrmem zejména v průběhu ramadánu, kdy se podává jako sladká tečka po celodenním půstu. Pochází pravděpodobně z Levanty, což je oblast dnešního Libanonu, Sýrie, Jordánska a Palestiny.
Ingredience na křupavý kuřecí řízek
- Kuřecí prsa – 4 ks;
- Sůl – 1 lžička;
- Mletý černý pepř – ½ lžičky;
- Hladká mouka – 100 g;
- Vejce – 3 ks;
- Kanafeh (kataifi těsto) – 150 g;
- Olej – na smažení.
Postup přípravy dubajského řízku
- Kuřecí prsa očistěte a osušte.
- Lehce je naklepejte, aby měly rovnoměrnou tloušťku.
- Maso z obou stran osolte a opepřete.
- Poté jej nechte chvilku odležet.
- Těsto nechte trochu povolit.
- Prsty jej rozdělujte na jednotlivé vlásky.
- Připravte si misky jako na klasický trojobal:
- Do jedné dejte rozšlehaná vejce, do druhé mouku, do třetí tenké nudličky.
- Každý kuřecí řízek obalte nejdříve v mouce, poté ve vejcích a nakonec v kadaifu – vlásky jemně přitlačte, aby dobře držely (asi jako u klasické strouhanky).
- V hlubší pánvi rozehřejte olej ve vyšší vrstvě.
- Řízky smažte dozlatova, z každé strany to odpovídá zhruba 4 až 5 minutám.
- Hotové řízky nechte na papírové utěrce nebo ubrousku okapat, aby se vsákl přebytečný tuk.
- Podávejte ihned, dokud je obal krásně křupavoučký.
- Servírovat můžete jak klasicky s bramborami, kaší nebo salátem, tak trochu nezvykle: například s česnekovo-jogurtovým dipem a zeleninou. Skvělé jsou i různé saláty, třeba ten z rajčat, okurek a sezamového dresinku.

Práskanec z pánve: Klasický český řízek obalený v kouscích čerstvého pečiva

Přírodní kuřecí řízky s pikantním nádechem pro milovníky ostřejších chutí
Zdroj: Autorský text, Wikipedie