Zvláštní pozornost věnujeme díky tomuto receptu speciálnímu dubajskému těstu zvanému kadaif. To pravděpodobně znáte v podobě sladkého pokušení zvaného kanafeh. Díky jemným vláskům je ale úžasné i ve slané verzi, obzvláště pak po usmažení. Získá totiž tak krásnou barvu a úžasnou křupavost, že vypadá jako z food blogu. Posuďte sami, vyzkoušeli jsme!

Řízek s vůní exotiky

A těsto můžete využít i na onen dezert kanafeh. Jsou to velmi tenké nudličky prokládané máslem a sýrem – typicky bílým a měkkým, jako je například nabulsi nebo akawi. Kanafeh je oblíbeným pokrmem zejména v průběhu ramadánu, kdy se podává jako sladká tečka po celodenním půstu. Pochází pravděpodobně z Levanty, což je oblast dnešního Libanonu, Sýrie, Jordánska a Palestiny.

Ingredience na křupavý kuřecí řízek

  • Kuřecí prsa – 4 ks;
  • Sůl – 1 lžička;
  • Mletý černý pepř – ½ lžičky;
  • Hladká mouka – 100 g;
  • Vejce – 3 ks;
  • Kanafeh (kataifi těsto) – 150 g;
  • Olej – na smažení.
Obrázek k receptu: Punc Dubaje na český stůl: Křupavý kuřecí řízek s kadaifem
Foto: Freepik.com, Recept na: Punc Dubaje na český stůl: Křupavý kuřecí řízek s kadaifem

Postup přípravy dubajského řízku

  • Kuřecí prsa očistěte a osušte.
  • Lehce je naklepejte, aby měly rovnoměrnou tloušťku.
  • Maso z obou stran osolte a opepřete.
  • Poté jej nechte chvilku odležet.
  • Těsto nechte trochu povolit.
  • Prsty jej rozdělujte na jednotlivé vlásky.
  • Připravte si misky jako na klasický trojobal:
  • Do jedné dejte rozšlehaná vejce, do druhé mouku, do třetí tenké nudličky.
  • Každý kuřecí řízek obalte nejdříve v mouce, poté ve vejcích a nakonec v kadaifu – vlásky jemně přitlačte, aby dobře držely (asi jako u klasické strouhanky).
  • V hlubší pánvi rozehřejte olej ve vyšší vrstvě.
  • Řízky smažte dozlatova, z každé strany to odpovídá zhruba 4 až 5 minutám.
  • Hotové řízky nechte na papírové utěrce nebo ubrousku okapat, aby se vsákl přebytečný tuk.
  • Podávejte ihned, dokud je obal krásně křupavoučký.
  • Servírovat můžete jak klasicky s bramborami, kaší nebo salátem, tak trochu nezvykle: například s česnekovo-jogurtovým dipem a zeleninou. Skvělé jsou i různé saláty, třeba ten z rajčat, okurek a sezamového dresinku.
Obrázek receptu na Práskanec z pánve: klasický český řízek obalený v kouscích čerstvého pečiva

Práskanec z pánve: Klasický český řízek obalený v kouscích čerstvého pečiva

Obrázek receptu na přírodní kuřecí řízky s pikantním nádechem.

Přírodní kuřecí řízky s pikantním nádechem pro milovníky ostřejších chutí

Zdroj: Autorský text, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest