Když se v kuchyni rozvoní vanilka a kakao a z trouby se line vůně broskví, víme, že se peče buchta, která je naše a má duši. Dvoubarevná buchta ze světlého a tmavého těsta, jako by jí někdo namaloval. Nahoře s malými ostrůvky vyčnívajících broskví a každé sousto nám připomíná chuť léta. Nepotřebuje ani žádné zdobení, stačí poprášit moučkovým cukrem a láska, se kterou se těsto míchá.
Recept na tuto buchtu se objevoval už v babiččiných sešitech z 30. – 50. let, kdy hospodyňky začaly experimentovat s kakaem, které bylo tehdy vzácnější a luxusnější přísadou. Základní princip byl jednoduchý, obarvit část těsta kakaem a nalít navrch nebo promíchat, aby vznikl efekt mramoru. Ovoce se začalo přidávat až později a přidávalo se hlavně v létě, kdy bylo čerstvého ovoce doma dost nebo v zimě pak z kompotů.
Recept na jednoduchou a skvěle chutnající dvoubarevnou buchtu s ovocem
Ingredience potřebné na přípravu Babiččiny dvoubarevné buchty s broskví
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 120 ml oleje
- 250 ml mléka
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek dopečiva
- 1 lžíce kakaa
- 1 plechovka broskvového kompotu
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy lité buchty

1. Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, mléko a mouku s práškem do pečiva.
2. Polovinu těsta vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, do druhé poloviny vmícháme kakao a nalijeme na světlé těsto.
3. Na kakaovou vrstvu poklademe okapané broskve.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.

Po upečení buchtu necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem, krájíme na kostky.
Vláčná dvoubarevná buchta s Grankem a tvarohem: Hrníčkový recept na řezy z dětství