Určitě se i vám stává, že máte chutě na něco sladkého, ale netoužíte zrovna po hodinách strávených nad složitým receptem. No a právě v takových chvílích přicházejí na řadu nenáročné, skromné a jednoduché recepty a přesto plné domácích vůní, jako je právě recept na tuto dvoubarevnou litou buchtu, která je opravdu retro, peče se celá staletí.
Navíc je tak variabilní, že jí můžete ochutit čímkoliv jako vanilkou, kakaem, citrónovou kůrou, ovocem nebo ořechy a vždycky to bude ta vaše oblíbená snadná buchta nesoucí v sobě kousek vašeho domova. Díky oleji v těstě bude vláčná, jemná a nadýchaná jako peříčko, ale ideální na každodenní použití, jestli už je to snídaně, svačina, nebo jen tak malé posezení i kafíčka či dobrého čaje.
Recept na dvoubarevnou litou retro buchtu
Ingredience potřebné na přípravu lité buchty
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek cukru
- 3/4 hrnku rostlinného oleje
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vejce
- holandské kakao
Postup přípravy dvoubarevné buchty
1. V misce si smícháme všechny ingredience kromě kakaa.
2. Vymícháme hladké těsto, které nalijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.
3. Cca 1/4 těsta si necháme v misce a dochutíme dle chuti kakaem.
4. Tmavé těsto nerovnoměrně vylijeme na světlé a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.
Tipy na osvěžení
Povrch buchty můžeme posypat čerstvým ovocem před pečením pro osvěžení.

Eskymo řezy: Snadná buchta pro milovníky kokosu, která je zdobená čokoládou

Tvarohová buchta s třešněmi: Chutná, snadná a rychlá
pozn.: částečně upraveno AI