Dýně je symbolem podzimu a svými sytě oranžovými barvami rozzáří kuchyň. Zralé plody se dají zpracovat na mnoho způsobů a kromě dýňových polévek, koláčů nebo kompotů z nich snadno připravíte i měkké a lahodné bonbony. V receptu hraje hlavní roli trpělivost, ale výsledek stojí za to. Tyto domácí bonbony s tóny skořice a hřebíčku si zamilují nejen děti.
Zajímavostí je, že se dýně botanicky neřadí mezi zeleninu, jak se všeobecně myslí, ale mezi ovoce, jelikož vzniká z květu a obsahuje semena. Nejznámější druh dýně, dýně obecná, se pěstuje po celém světě, ačkoliv její původní domovinou je Severní Amerika. Již starověké kultury, jako byli Aztékové, Inkové a Mayové, ji považovaly za důležitou plodinu, a to nejen kvůli její chuti, ale i pro její výživové vlastnosti. My dnes použijeme oblíbenou dýni Hokkaido.
Recept na dýňové bonbony
Délka vaření 30 minut, celková doba sušení 8 až 10 dnů, počet porcí záleží na velikosti a počtu dýní i bonbonů.
Ingredience k přípravě
- Dýně (nejlépe hokkaidó)
- Cukr krystal (na 1 kg dýně 0,5 kg cukru)
- Mletá skořice
- Celý hřebíček
- Kůra z jednoho bio citronu
- Ocet
Postup přípravy domácích dýňových bonbonů
1. Začněte s přípravou dýně tak, že ji důkladně očistíte od slupky i semínek. Poté ji nakrájejte na větší kostky o velikosti přibližně 2×2 centimetry.
2. Takto nakrájenou dýni namočte na 24 hodin do slabě kyselé vody, kterou si připravíte smícháním vody a malého množství octa.
3. Misku s dýní dejte do lednice. Po uplynutí jednoho dne sceďte vodu a dýňové kostky přesypte cukrem.
4. Na každý kilogram dýně použijte 0.5 kilogramu cukru. Nechte cukr působit dalších 24 hodin, opět v lednici.
5. Dýně během tohoto procesu pustí šťávu, kterou slijte do hrnce. Do šťávy přidejte mletou skořici, kůru z celého citronu a několik hřebíčků.
6. Tekutinu přiveďte k varu a do ní postupně přidávejte dýňové kostky. Vařte je, dokud nebudou sklovaté a mírně průsvitné, což může trvat přibližně 30 minut.
7. Uvařené kousky dýně vyjměte, nechte je dobře okapat a poté je rozložte v jedné vrstvě na pečící papír. Nechte je volně schnout po dobu dvou dnů.
Dýňový koláč z dýně Hokkaidó s tvarohovým krémem: Česká verze tradičního amerického dezertu
8. Po dvou dnech dýňové bonbony přesypte pískovým cukrem a nechte je schnout další tři dny. Pokud se stane, že kostky pustí šťávu, je potřeba je přesunout na nový pečící papír a sušit je o den déle.
9. Celý proces sušení může trvat 8 až 10 dnů, dokud nebudou bonbony úplně suché na povrchu. Hotové bonbony uchovávejte v uzavřené nádobě na chladném místě.
Tipy redakce
- Volba správné dýně: Pro tento recept je ideální dýně Hokkaidó, protože má pevnou dužinu, která se při vaření nerozpadá. Její chuť je navíc lehce nasládlá, což se skvěle doplňuje s cukrem a kořením.
- Koření podle chuti: Kromě skořice a hřebíčku můžete do nálevu přidat i další koření, které se k dýni hodí. Skvěle se hodí kousek vanilkového lusku, badyán nebo špetka muškátového oříšku. Tím dosáhnete bohatší a originálnější chuti.
- Co místo cukru: Místo cukru můžete pro slazení použít med nebo agávový sirup. Tyto přírodní alternativy dodají bonbonům jinou chuť, ale mějte na paměti, že mohou ovlivnit konzistenci. V takovém případě bude potřeba experimentovat s dobou vaření.
- Skladování a trvanlivost: Uvařené a dokonale usušené bonbony skladujte v uzavíratelné skleněné nádobě v chladu. Pokud jsou správně usušené, vydrží i několik měsíců. Pokud byste je chtěli uchovat déle, můžete je zavařit.
Dýňový kompot s vůní vanilky a skořice
Zdravé sladkokyselé hřešení: Domácí bonbony hotové „než byste řekli švec“
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková