Tento typ cukroví nemá žádné extra hluboké kořeny, vzniklo spíš jako praktický recept a doma jsme jej pekli v dobách, kdy nebylo mnoho surovin a bylo potřeba si vystačit s málem. Hladká mouka, trochu tuku a právě smetana z domácích zdrojů se vždycky doma našla. A zrovna tato smetana nahradila drahé máslo, protože byla pořádně tučná, přímo od kravičky a dodávala těstu křehkost a vláčnost.
Tak se zrodilo jednoduché těsto ideální pro vánoční pečení, jelikož bylo snadno připravitelného a tvarovatelné a vydrželo měkké hodně dlouho. Kouzlo šlehačkového cukroví spočívá v tom, že smetana obsahuje hodně tuku a vody. Při pečení voda vyprchá a zanechá jemnou, téměř listovou strukturu . Kousky cukroví se pak lámou pouze pod lehkým dotekem. Jeho chuť je velmi jemná, díky obsahu smetany má máslový podtón a právě proto se skvěle doplňuje s cukrem, vanilkou, oříšky nebo skořicí.
Recept na extrémně křehké šlehačkové cukroví
Ingredience potřebné na přípravu cukroví pečeného z pořádně tučné smetany
- 450 g hladké mouky
- 250 g Hery
- 250 m smetany ke šlehání
Postup přípravy cukroví
1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici ideálně do druhého dne.
2. Z těsta vyválíme plát o síle cca 4 mm a vykrajujeme tvary, které pokládáme na plech s pečícím papírem.

3. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 8 minut.
4. Ještě teplé cukroví obalujeme v moučkovém cukru s příchutí vanilky.
Každá rodina má na pečení tohoto cukroví jinou variantu, někdo přidává do těsta citronovou kůru, někdo špetku vanilky, jiný zdobí cukroví marmeládou.