Tento typ cukroví nemá žádné extra hluboké kořeny, vzniklo spíš jako praktický recept a doma jsme jej pekli v dobách, kdy nebylo mnoho surovin a bylo potřeba si vystačit s málem. Hladká mouka, trochu tuku a právě smetana z domácích zdrojů se vždycky doma našla. A zrovna tato smetana nahradila drahé máslo, protože byla pořádně tučná, přímo od kravičky a dodávala těstu křehkost a vláčnost.

Tak se zrodilo jednoduché těsto ideální pro vánoční pečení, jelikož bylo snadno připravitelného a tvarovatelné a vydrželo měkké hodně dlouho. Kouzlo šlehačkového cukroví spočívá v tom, že smetana obsahuje hodně tuku a vody. Při pečení voda vyprchá a zanechá jemnou, téměř listovou strukturu . Kousky cukroví se pak lámou pouze pod lehkým dotekem. Jeho chuť je velmi jemná, díky obsahu smetany má máslový podtón a právě proto se skvěle doplňuje s cukrem, vanilkou, oříšky nebo skořicí.

Recept na extrémně křehké šlehačkové cukroví

Ingredience potřebné na přípravu cukroví pečeného z pořádně tučné smetany

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g Hery
  • 250 m smetany ke šlehání

Postup přípravy cukroví

1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici ideálně do druhého dne.

2. Z těsta vyválíme plát o síle cca 4 mm a vykrajujeme tvary, které pokládáme na plech s pečícím papírem.

Z těsta vykrajujeme různě tvary dle fantazie.
Foto: cooky.cz, Z těsta vykrajujeme různě tvary dle fantazie.

3. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 8 minut.

4. Ještě teplé cukroví obalujeme v moučkovém cukru s příchutí vanilky.

Každá rodina má na pečení tohoto cukroví jinou variantu, někdo přidává do těsta citronovou kůru, někdo špetku vanilky, jiný zdobí cukroví marmeládou.

Obrázek receptu na Vánoční šlehačkové hvězdy

Vánoční šlehačkové hvězdy obalované ve vanilkovém cukru

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest