Přátelé, víte co jsou filátka z kuřátka? Ano, jsou to tenké plátky, v tomto případě kuřecího masa z prsou, vhodné na rychlou úpravu například na pánvi. Přesněji se taky uvádí, že jsou to proužky jemného masa, které se nachází po obou stranách hrudní kosti pod prsním masem. Je to to malé masíčko, které se odděluje. To jen pro osvěžení paměti – věřím, že většina z vás to ví.
Název “filátko” pochází z francouzského “filet”, což znamená plátek nebo proužek. Filátka se kromě úpravy na pánvi používají na pečení a grilování, vaření v páře, pečení ale i na přípravu Carpaccia. Což jsou jemně nakrájené plátky z ryby nebo z hovězího masa.
Dnes se budeme věnovat filátkům z kuřecích prsou, která jsou připravené s oblíbenými žampiony, smetanou a kurkumou. Proč kurkuma? Pro její jemnost a proto, že se jedná o zlatý poklad mezi kořením. Je tak jemná a nenápadná, že jí ani neucítíte a přitom dodává jídlům tak nádherně zlatavou barvu. Navíc má ohromné účinky na lidské zdraví a víte s čím se nejlépe vstřebává? S pepřem a tukem – proto jí velmi často přidávám do jídel. Chuťově je opravdu nenápadná, takže směle kousek všude.
Recept na filátka z kuřátka se žampiony na smetaně a kurkumě
Ingredience na přípravu tohoto skvělého pokrmu, který je nejen chutný, ale i zdravý
- kuřecí filátka – možství dle potřeby
- olej a máslo
- směs koření česneku, zázvoru, chilli vloček a citrónové kůry
- rýžový ocet
- šalotka
- olej
- nakrájené žampiony
- špetka kurkumy
- lžička pečeného česneku
- půl dl vody
- smetana (30%)
- jarní cibulka na posypání
- korejské nudle – příloha
Postup přípravy filátek a omačky se žampiony
1. Připravíme si marinádu ze lžíce oleje, česneku, zázvoru, chilli vloček a citrónové kůry, touto směsí filátka potřeme a hodinu necháme odležet.
2. Na rozpáleném oleji s troškou másla filátka orestujeme a zastříkneme 2 lžícemi rýžového octa, odvaříme, zakryjeme a necháme odpočinout.
3. Na pánvi ohřejeme olej, zpěníme na něm šalotku a poté opečeme žampiony. Přidáme sůl, špetku kurkumy lžičku pečeného česneku a vodu.

Kuřecí prsa se žampiony na víně: Elegance na talíři
4. Chvíli dusíme a nakonec zjemníme smetanou. Dále už nevaříme, Zbytkové teplo nám omáčku prohřeje.
5. Podáváme posypané jarní zelenou cibulkou s uvařenými korejskými nudlemi.
Zajímavosti o kurkumě
V Indii se kurkuma používá jako symbol štěstí a očisty například při svatebních obřadech.

Ostřejší zapečené krůtí maso s kari bramborami z jednoho pekáče
pozn.: částečně upraveno AI