Baví vás recepty, na které nepotřebujete váhu? Nás moc! Jednoduše vezmeme hrnek a namícháme perfektní poměr ingrediencí pro dokonalé těsto. Tento tvarohový koláč vám zachutná díky nevšední struktuře – sypané těsto, poctivá vrstva tvarohu a na tom všem jednoduchá krusta díky plátkům másla.

Co dělá tento koláč neobyčejně voňavým? Rozinky naložené v rumu, vanilka a citronová kůra. Při strouhání kůry dbejte na to, abyste strouhali jen vrchní žlutou část. Bílá vrstva kůry je nepříjemně hořká a celé dílo by přišlo nazmar. Dobrá zpráva pro milovníky drobenky: díky plátkům másla navrchu koláče se vytvoří krusta, chuťově velmi podobná klasické drobence.

Koláč se hodí jak pro sváteční příležitosti, kdy se chcete před návštěvou vytáhnout něčím noblesním ke kávě, tak jako víkendové pečení pro rodinu. U nás vždycky zmizí do druhého dne a to i bez hostů.

Recept na švédský sypaný tvarohový koláč

Doba přípravy: přibližně 1 hodina 15 minut

Co potřebujeme na těsto

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo na vymazání plechu
  • plátky másla navrch koláče

Z čeho udělat náplň

  • 3 měkké tvarohy (ve vaničce)
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • ½ hrnku mléka
  • 3 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • Kůra z 1 citronu
  • Hrst rozinek + 3 lžíce rozinek naložených v rumu (nemusí být)

Postup přípravy Švédského koláče:

1. Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme do suché směsi.

2. Ingredience na náplň důkladně promícháme, aby se dobře propojily.

3. Vymažeme plech a nasypeme na něj polovinu sypké směsi.

4. Na vrstvu sypké směsi nalijeme celou tvarohovou náplň a rozetřeme po celé ploše těsta.

5. Rovnoměrně nasypeme druhou část sypké směsi.

6. Vršek poklademe plátky másla, které těsto při pečení spojí a vytvoří krustu podobnou drobence.

7. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 45–50 minut.

Variace na Švédský koláč

Nedržte se při zemi. Tento recept vám může posloužit jako základ, který doplníte vlastními nápady:

  • Vrstva ovoce: Jablka, švestky nebo rybíz se s tvarohem moc dobře doplňují.
  • Kakaové těsto: Přimíchejte do sypké směsi 2–3 lžíce kakaa.
  • Kokos: Přidejte strouhaný kokos do tvarohové náplně.

A další podle vaší fantazie 🙂

Koláč s tvarohovou náplní a čokoládovou krustou a tenkým těstem

Švédský čokoládový crumble koláč: Sypaný koláč s tvarohovou náplní a tenkým těstem

Recept na Švédské masové kuličky se smetanovou omáčkou

Švédské masové kuličky s bramborovou kaší: IKEA na talíři

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest