Připravte si lahodné domácí křížaly, které se stanou oblíbenou zdravou svačinkou pro celou rodinu. Díky jednoduchému postupu to zvládnete snadno doma i s dětmi.
Recept na jablečné křížaly
Křížaly z jablek připravíte nakrájením jablek na tenké plátky, které namočíte do citronové lázně, aby nezhnědly. Poté je rozložíte na plata sušičky a sušíte při teplotě 57 °C přibližně 8 hodin, dokud nejsou pružné a suché.
Potřebné vybavení
- Trouba nebo sušička na ovoce
- Plech do trouby
Suroviny
- 1 kg jablka (zralá)
- 1 ks citron (nebo kyselian citronová)
Postup
- Omyjte jablka a oloupejte je, pokud je to potřeba. Pomocí vykrajovače odstraňte jádřince a nakrájejte jablka na tenké plátky (cca 5-8 mm silné).
- Aby jablka nezhnědla, namočte je ihned po nakrájení do lázně z vody s kyselinou citronovou (přibližně 1/2 lžičky na 0,75 l vody) nebo šťávou z citronu.
- Plátky jablek vyjměte z vody, nechte okapat a rovnoměrně je rozložte na plata sušičky tak, aby se nepřekrývaly, pokud budete sušit v troubě, tak rozložte na plech s pečícím papírem. Můžete jablka posypat skořicí pro sladší chuť a krásnou vůni.
- Nastavte sušičku nebo troubu na teplotu kolem 60 °C a sušte jablka přibližně 8 hodin. Troubu mějte pootevřenou po celou dobu sušení. Sušení průběžně kontrolujte a zhruba po dvou hodinách prohoďte plata/plechy, aby se jablíčka sušila rovnoměrně.
- Křížaly jsou hotové, když jsou pružné, ale ne příliš křehké. Neměly by už uvolňovat šťávu. Nechte je vychladnout a poté skladujte v uzavíratelné nádobě na suchém a chladném místě.
Poznámky
- Z 1 kg čerstvých jablek získáte přibližně 150-200 g sušených křížal.