5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Připravte si lahodné domácí křížaly, které se stanou oblíbenou zdravou svačinkou pro celou rodinu. Díky jednoduchému postupu to zvládnete snadno doma i s dětmi.

Foto: Cooky.cz – domácí křížaly

Recept na jablečné křížaly

Autor receptu: Eva Dudová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 1 hodina
Sušení 8 hodiny
Celkový čas 9 hodiny
Křížaly z jablek připravíte nakrájením jablek na tenké plátky, které namočíte do citronové lázně, aby nezhnědly. Poté je rozložíte na plata sušičky a sušíte při teplotě 57 °C přibližně 8 hodin, dokud nejsou pružné a suché.

Potřebné vybavení

  • Trouba nebo sušička na ovoce
  • Plech do trouby

Suroviny

  • 1 kg jablka (zralá)
  • 1 ks citron (nebo kyselian citronová)

Postup 

  • Omyjte jablka a oloupejte je, pokud je to potřeba. Pomocí vykrajovače odstraňte jádřince a nakrájejte jablka na tenké plátky (cca 5-8 mm silné).
  • Aby jablka nezhnědla, namočte je ihned po nakrájení do lázně z vody s kyselinou citronovou (přibližně 1/2 lžičky na 0,75 l vody) nebo šťávou z citronu.
  • Plátky jablek vyjměte z vody, nechte okapat a rovnoměrně je rozložte na plata sušičky tak, aby se nepřekrývaly, pokud budete sušit v troubě, tak rozložte na plech s pečícím papírem. Můžete jablka posypat skořicí pro sladší chuť a krásnou vůni.
  • Nastavte sušičku nebo troubu na teplotu kolem 60 °C a sušte jablka přibližně 8 hodin. Troubu mějte pootevřenou po celou dobu sušení. Sušení průběžně kontrolujte a zhruba po dvou hodinách prohoďte plata/plechy, aby se jablíčka sušila rovnoměrně.
  • Křížaly jsou hotové, když jsou pružné, ale ne příliš křehké. Neměly by už uvolňovat šťávu. Nechte je vychladnout a poté skladujte v uzavíratelné nádobě na suchém a chladném místě.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Z 1 kg čerstvých jablek získáte přibližně 150-200 g sušených křížal.
Autor: Eva Dudová
Chod: Pochutina
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: jablko, sušení



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest