Jsou to řezy s kouzlem každého ročního období. V létě si je můžeme dopřát vychlazené z lednice a v zimě voní skořicí a zahřejí u čaje. Ty si zamiluje na první sousto každý, kdo má rád ne příliš sladké a těžké dezerty. Je to dokonalý moučník k odpolední kávě, nedělnímu obědu nebo na slavnostní tabuli.
Navíc je to taková sladká vzpomínka na babiččinu kuchyň, je to lehký nadýchaný piškot, který se nám rozplývá na jazyku a ukrývá v sobě šťavnatou vrstvu dušených jablek vonících skořicí. A celým jablečným řezům korunuje hebká tvarohovo-šlehačková náplň, která moučníku dodává svěžest a krémovost.
Recept na jablečné pohlazení
Ingredience potřebné na přípravu Řezů s jablkem a tvarohově-šlehačkovým krémem
Korpus
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 50 g oleje
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Náplň
- 500 g jablek
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový pudink v prášku
- 300 ml vody
Krém (vrchní vrstva)
- 1 tvaroh v alobalu
- 1 smetana ke šlehání
- cukr dle chuti
Postup přípravy jablečných řezů
1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, ze kterých ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, citronovou kůru a vmícháme mouku. Nakonec přidáme sníh z bílků, vylijeme na plech s pečicím papírem a upečeme do růžova.
2. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vaříme v hrnci s polovinou vody cca 5 minut. Ve druhé polovině vody rozmícháme vanilkový pudink a cukr a tuto směs nalijeme k jablečné směsi. Vaříme za stálého míchání do zhoustnutí a necháme mírně vychladit. Navést víme na korpus a řádně vychladíme.
3. Smetanu vyšleháme s cukrem na hustou šlehačku, přidáme tvaroh a vyšleháme hladký krém, který opatrně navrstvíme na jablečnou vrstvu. Posypeme nastrouhanou čokoládou.
Řezy podáváme vychlazené a nakrájené na čtverce se skvělým espressem.

Jablečné řezy s tvarohovou šlehačkou: Jemný moučník s jablky a čokoládou v několika vrstvách

Nadýchaná bublanina s ovocem a tvarohem: Recept na letní zákusek s jahodami či jiným ovocem ze zahrádky
pozn.: částečně upraveno AI