Jablečný řez s čokoládovou polevou je dezert, který kombinuje svěží chuť jablek s jemností a nadýchaností bílkové pěny a čokolády. Tento dezert je vláčný, lehce sladký a díky čokoládové polevě se stává neodolatelným. Je ideální pro podzimní dny, kdy jsou jablka čerstvá a chutná. Může být servírován jako lehký dezert, nebo se hodí ke kávě či čaji, ale jeho neodolatelná chuť určitě potěší nejen naši rodinu, ale i přátelé a známé.

Recept na Jablečný řez jako sen s čokoládovou polevou

Ingredience na přípravu

  • 6 vajec (žloutky do těsta)
  • 150 g cukru krystal
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 6 jablek
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • čokoládová poleva dle chuti

Postup přípravy

1. V šlehači si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny.

2. Střídavě přidáváme olej a mléko.

Vyšleháme si těsto.
Vyšleháme si těsto.

3. Po částech přidáme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a stále šleháme.

4. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů 20 minut.

Těsto vylejeme na plech.
Těsto vylejeme na plech.

5. Za dobu pečení si nastrouháme jablka na hrubo a vyšleháme šlehačem bílky s vanilkovým cukrem do pěny.

Připravíme jablečnou pěnu.
Připravíme jablečnou pěnu.

6. Do vyšlehané bílkové pěny opatrně vmícháme nastrouhaná jablka.

7. Po 20 minutách, když je vrch těsta trochu upečený, rychle rovnoměrně naneseme na něj jablečnou pěnu, plech dáme zpět do trouby a pečeme dalších 20 minut.

Pěnu v polovině pečení navrstvíme na těso.
Pěnu v polovině pečení navrstvíme na těsto.

8. Po upečení necháme vychladit.

Upečený dezert. necháme vychladit.
Upečený dezert necháme vychladit.

9. Připravíme si čokoládovou polevu dle chuti a dezert polevou nerovnoměrně políváme. Necháme dobře zatuhnout v chladu.

Vychlazený dezert políváme čokoládovou polevou.
Vychlazený dezert políváme čokoládovou polevou.

Tipy

Nejvhodnější jsou sladkokyselá jablka, jako jsou odrůdy Jonagold nebo Golden Delicious. Pokud máme rádi sladší variantu, můžeme použít mléčnou čokoládu místo hořké. Pro zpestření můžeme k dezertu podávat kopeček vanilkové zmrzliny nebo šlehačku pro ještě větší požitek.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest