Občas člověk zatouží po dezertech, které mají něco navíc. Pokud chceme to nejlepší, očekáváme nezaměnitelný dojem z celého dezertu. Tento koláč to všechno splňuje a ještě o něco více. Nejen jeho vzdušná konzistence, ale i svěží a jemná chuť. Mandlová mouka dělá recept a mnoho zdravější a lehčí, takže jde o skvělou alternativu dezertů pro lidi, kteří špatně snášejí běžnou mouku. Na rozdíl od klasické hladké mouky má totiž mandlová mouka úplně jiné vlastnosti. Mimo jiné je právě přirozeně bezlepková.

Nejzásadnější složkou, která dělá tento koláč tak lehkým a vzdušným, je sníh z bílků. Namísto použití droždí je koláč nadýchaný právě díky dokonale ušlehaným bílkům. Jejich schopnost zadržet vzduch způsobí, že i bez tuku a mouky bude koláč krásně měkký a vláčný.

Recept na jahodovo kokosový koláč

Délka pečení v troubě 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 150 g cottage
  • 130 g skyru
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřícího prášku s vinným kamenem
  • 100 g kokosu
  • 100 g mandlové mouky
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 5 lžic xylitolu
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 250 g husté zakysané smetany
  • 500 g jahod
  • ořechy

Postup přípravy jahodového koláče

1. Mandlovou mouku smícháme s kokosem, kypřícím práškem, špetkou soli a citrónovou kůrou.

2. Zvlášť dáme do mísy cottage, skyr a xylitol a ušleháme společně se žloutky.

3. Do směsi vmícháme smíchané suché suroviny, kokosový olej a nasekané ořechy.

4. Vše promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

Obrázek receptu na Vynikající a lákavý nepečený jahodový dort

Nepečený jahodový dort se smetanou a piškoty – sladké chuťové pohlazení

Jahodové řezy servírované s ovocem

Jahodové pudinkové řezy na plech

5. Těsto vlijeme do dortové formy s pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C, kde pečeme 30 minut.

6. Hotový koláč necháme vychladnout na mřížce a pak potřeme zakysanou smetanou.

7. Ozdobíme jahodami a nasekanými ořechy.

Jahodovo-kokosový koláč z mandlové mouky.
Foto: Romana Rubášová, Jahodovo-kokosový koláč z mandlové mouky.

Závěr

Vychutnejte si tento koláč, kdykoliv vás napadne. Jak jsme zmínili, je vhodný i pro lidi trpící celiakií díky absenci klasické mouky. Tím pádem je i méně náročný na trávení a nemusíte si ho vyčítat, když to s ním trochu přeženete!

Obrázek receptu na litý koláč s jahodami a šlehačkou.

Jednoduchý jahodový litý koláč se šlehačkou

Jahodová bublanina upečená z mandlové mouky s čerstvými jahodami

Voňavá jahodová bublanina s mandlovou moukou: Vylepšený tradiční recept s vůní po mandlích

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest