Jeden z nejúčinnějších domácích prostředků k posílení imunity. S jeho konzumací rozhodně nečekejte, až vás napadnou bacily, užívejte jej preventivně. Med, citron a zázvor mají protizánětlivé, antibakteriální a posilující účinky. Med zklidňuje, citron čistí a zázvor zahřívá – kombinace jako stvořená pro chladné dny.

Aby všechny blahodárné látky fungovaly tak, jak mají, nezapomeňte na několik pravidel:
1/ Směs nemíchejte kovovou lžičkou, ničí enzymy medu. Použijte plastovou, silikonovou nebo porcelánovou.
2/ Nikdy směs nedávejte do vařicí vody, vždy až do trochu vychladého čaje. Velmi dobře chutná také ve studené vodě.
3/ Zázvor nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte, aby se z něj uvolnilo co nejvíc šťávy.
4/ Uchovávejte v lednici.

Recept na domácí sirup z medu, zázvoru a citronu

Doba přípravy: 15 minut + odležení přes noc v lednici

Co potřebujeme

  • ½ sklenice medu (nejlépe kvalitní, tekutý, např. květový)
  • čerstvý zázvor podle chuti (dávám asi 50–70 g)
  • 2 citrony (středně velké, ideálně bio)

Postup přípravy domácího sirupu z medu, zázvoru a citronu

1. Sklenici medu necháme asi do poloviny až do tří čtvrtin plnou medu..

2. Vymačkáme šťávu z jednoho citronu a druhý nakrájíme na kostičky. Zbavíme se jadérek, ta do sirupu nepatří.

3. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme.

4. Zázvor, citron a šťávu dáme do sklenice s medem. Vše dobře promícháme, dáme do lednice a po lžičkách odebíráme podle potřeby.

Další tipy na vylepšení sirupu

  • Můžeme přidat ještě špetku skořice nebo kurkumy.
  • Med, citron a zázvor můžete zalít slivovicí. Někteří lidé přísahají, že lepší lék na nachlazení neexistuje.
  • Přidejte cibuli a česnek. Cibule se doporučuje zejména na kašel, a česnek je známé přírodní antibiotikum.
Obrázek receptu na Levandulový sirup - voňavý poklad v lahvi

Levandulový sirup: Uklidňující sirup pro sladké sny a dobré trávení

Obrázek receptu na Kimchi polévku: ikonu korejské domácí kuchyně

Kimchi polévka: Fermentovaná korejská domácí kuchyně

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest