Janhagel je klasická holandská sušenka. Jako většina tradičních jídel – existuje tisíc variant. Některé Janhagel jsou tvrdé, jako ořech, zatímco jiné jsou sušenky, jen nakrájené – s desítkami receptů popisujících podobné sušenky někde mezi těmito dvěma. Všechny druhy Janhagel jsou na povrchu potřené rozšlehaným vejcem nebo bílkem a posypané kousky ořechů nebo plátky mandlí. Mají bohatou máslovou chuť, jsou křehké a lehce kořeněné skořicí nebo kardamomem. Tento recept je oblíbený v Nizozemsku na vánočních stolech.
Recept na Janhagel – klasické holandské vánoční sušenkové řezy
Ingredience na přípravu
Těsto
- 2 a 2/3 hrnku mouky
- 1/2 KL jedlé sody
- 1 KL skořice
- 1 hrnek másla
- 1 hrnek hnědého cukru
- 1/2 lžičky mandlové esence
Poleva
- 1 rozšlehané vejce
Zdobení
- 1/3 hrnku bílého cukru
- 1/2 hrnku jemné nasekaných mandlí
Postup přípravy
1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
2.Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady, vyválíme plát, který za pomocí válečku přeneseme na vymazaný a vysypaný plech.
3. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme směsí mandlí a cukru krystal.
4. Ve vyhřáté troubě pečeme 17 min, poté necháme 2 minuty vychladnout a krájíme na tyčinky.
Doporučení
Tyto sušenky můžeme skladovat v uzavřené dóze, kde vydrží několik týdnů. Janhagel je skvělý ke kávě nebo čaji a je součástí holandských vánočních tradic.