Janhagel je klasická holandská sušenka. Jako většina tradičních jídel – existuje tisíc variant. Některé Janhagel jsou tvrdé, jako ořech, zatímco jiné jsou sušenky, jen nakrájené – s desítkami receptů popisujících podobné sušenky někde mezi těmito dvěma. Všechny druhy Janhagel jsou na povrchu potřené rozšlehaným vejcem nebo bílkem a posypané kousky ořechů nebo plátky mandlí. Mají bohatou máslovou chuť, jsou křehké a lehce kořeněné skořicí nebo kardamomem. Tento recept je oblíbený v Nizozemsku na vánočních stolech.

Recept na Janhagel – klasické holandské vánoční sušenkové řezy

Ingredience na přípravu

Těsto

  • 2 a 2/3 hrnku mouky
  • 1/2 KL jedlé sody
  • 1 KL skořice
  • 1 hrnek másla
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1/2 lžičky mandlové esence

Poleva

  • 1 rozšlehané vejce

Zdobení

  • 1/3 hrnku bílého cukru
  • 1/2 hrnku jemné nasekaných mandlí

Postup přípravy

1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.

2.Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady, vyválíme plát, který za pomocí válečku přeneseme na vymazaný a vysypaný plech.

Těsto vyválíme a přeneseme na plec.
Těsto vyválíme a přeneseme na plech.

3. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme směsí mandlí a cukru krystal.

Před pečením potřeme vejcem a posypeme mandlemi.
Před pečením potřeme vejcem a posypeme mandlemi.

4. Ve vyhřáté troubě pečeme 17 min, poté necháme 2 minuty vychladnout a krájíme na tyčinky.

Upečené sušenky nakrájíme na tyčinky.
Zdroj obrázku: Sakamuipic, Upečené sušenky nakrájíme na tyčinky.

Doporučení

Tyto sušenky můžeme skladovat v uzavřené dóze, kde vydrží několik týdnů. Janhagel je skvělý ke kávě nebo čaji a je součástí holandských vánočních tradic.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest