Rýže patří mezi potraviny oblíbené prakticky po celém světě. I v našich zemích zdomácněla už dávno. Její příprava nevyžaduje žádné složité přípravy, zakoupení sáčku rýže zároveň nezruinuje rodinný rozpočet. Je tu ale jedna věc daleko podstatnější než finance: rýže patří mezi potraviny přirozeně bezlepkové, a to ve všech odrůdách (mimochodem, těch je kolem tisícovky, v běžném prodeji nalezneme zhruba stovku z nich). Máte-li bezlepkovou dietu, pozor si v tomto případě dejte jen u výrobků, u nichž je k rýži přidána další složka (například rýžové chlebíčky, tyčinky apod.).

Odkud se vzala rýže

Prapůvod rýže spadá překvapivě do Austrálie. Domestikované formy pak pochází z Číny z doby před 13 500 až 8 200 lety, konkrétně z povodí Perlové řeky. Další druh byl domestikován v Indii, následně došlo ke smísení a poté k rozšíření dále do Asie a do Amazonie. Dnes je rozšířena celosvětově. Nám známá rýže setá vznikla pravděpodobně z divoké (Oryza rufipogon). Dalším pěstovaným druhem, nacházejícím se v povodí řeky Niger, je Oryza glaberrima.

Správný japonský způsob

Je tedy jasné, že největšími přeborníky na přípravu této obilniny jsou Asiaté. Japonci si navíc na správném postupu zakládají i kvůli tradičním pokrmům své voňavé a přebohaté kuchyně. Například lepkavá rýže se připravuje specificky: mimo jiné je potřeba, aby byla uvařena předem. Tradiční sushi zase potřebuje tuto surovinu kompaktní, aby se nerozpadalo.

Obrázek k receptu: Chuť a zdraví na talíři: Japonské tajemství nadýchané rýže
Foto: Uživatel Jiří Zelenka / Creative Commons / CC BY-SA , Recept na: Chuť a zdraví na talíři: Japonské tajemství nadýchané rýže

Postup vaření rýže podle japonských mistrů

  • Rýži propláchněte: Nádobu s rýží dejte pod tekoucí vodu, rukou promíchejte. Postup opakujte až pětkrát, dokud není voda téměř čirá. V Japonsku se rýže vždy proplachuje (kvůli odstranění povrchového škrobu).
  • Po propláchnutí slijte přebytečnou tekutinu, např. s použitím cedníku.
  • K rýži nalijte čistou vodu v poměru 1 : 1. Vaříte-li rýži hnědou, je potřeba poměr vody větší o 30 %.
  • Ideální je nechat rýži před vařením asi 30 minut odstát. Můžete tím pomoci změkčit zrna či zabránit úniku vodních bublin kolem pokličky při vaření. U hnědé rýže je tento krok nutností.
  • Rýži přiveďte k varu, což zpravidla zabere 5–8 minut. Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen na střední a vařte stále pod pokličkou dalších 5 minut.
  • Teplotu snižte na minimum, vařte dalších 5 minut. Až poté sejměte pokličku.
  • Takto nadýchanou rýži jste ještě neviděli!
Obrázek receptu na rýžový nákyp.

Pravý rýžový nákyp: Sladká nostalgie z dětství

Zdroj: Autorský text, Kazukosrecipes, Healthline, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest