Na přelomu 19. a 20. století byly buřty levným a vydatným masovým pokrmem, pivem se nešetřilo a cibule bylo taky všude dost. V hospodách vznikla nabídka rychlých teplých pokrmů k pivu. A tehdy vznikl i tento rustikální pokrm plný chutí. Byl lehce pikantní, karamelově-cibulový, pivařský, ale přitom oblíbený a domácký.

V domácnostech se začal vařit o něco později, jako levné jídlo, které zasytí celou rodinu. Po válce se stalo běžným receptem v kuchařkách. A dnes je to jedno z těch jídel, které voní po hospodě, ale chutnají i doma. Je to jednoduchý recept, který vznikl z nouze, ale přežil dlouhá léta, co svědčí o tom, že jsou buřty stálicí české kuchyně.

Recept na buřtí symfonii s cibulí

Ingredience potřebné přípravu Jídla chlapů i babiček: Buřty na pivě

  • 6 špekáčků
  • 2 velké cibule
  • 2 bílé papriky
  • 500 ml kečupu
  • 300 ml černého piva

Postup přípravy pokrmu z buřtů

1. Špekáčky rozkrojíme na půlky a nahoře nařízneme. Cibuli nakrájíme na půl kolečka, papriku na proužky.

2. Buřty naskládáme do pekáčku, na buřty naskládáme cibuli a papriku a zalijeme kečupem a pivem.

Špekáčky zalijeme kečupem a pivem.
Foto: cooky.cz, Špekáčky zalijeme kečupem a pivem.

3. Pekáček přikryjeme alobalem a pečeme v troubě na 200 stupních 45 minut. Potom alobal sundáme a dopékáme chvíli odkryté, než jídlo chytne barvu.

Jídlo podáváme s čerstvým chlebem , případně vařenými brambory. A samozřejmě nesmí chybět pivo!

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest