Na přelomu 19. a 20. století byly buřty levným a vydatným masovým pokrmem, pivem se nešetřilo a cibule bylo taky všude dost. V hospodách vznikla nabídka rychlých teplých pokrmů k pivu. A tehdy vznikl i tento rustikální pokrm plný chutí. Byl lehce pikantní, karamelově-cibulový, pivařský, ale přitom oblíbený a domácký.
V domácnostech se začal vařit o něco později, jako levné jídlo, které zasytí celou rodinu. Po válce se stalo běžným receptem v kuchařkách. A dnes je to jedno z těch jídel, které voní po hospodě, ale chutnají i doma. Je to jednoduchý recept, který vznikl z nouze, ale přežil dlouhá léta, co svědčí o tom, že jsou buřty stálicí české kuchyně.
Recept na buřtí symfonii s cibulí
Ingredience potřebné přípravu Jídla chlapů i babiček: Buřty na pivě
- 6 špekáčků
- 2 velké cibule
- 2 bílé papriky
- 500 ml kečupu
- 300 ml černého piva
Postup přípravy pokrmu z buřtů
1. Špekáčky rozkrojíme na půlky a nahoře nařízneme. Cibuli nakrájíme na půl kolečka, papriku na proužky.
2. Buřty naskládáme do pekáčku, na buřty naskládáme cibuli a papriku a zalijeme kečupem a pivem.
3. Pekáček přikryjeme alobalem a pečeme v troubě na 200 stupních 45 minut. Potom alobal sundáme a dopékáme chvíli odkryté, než jídlo chytne barvu.
Jídlo podáváme s čerstvým chlebem , případně vařenými brambory. A samozřejmě nesmí chybět pivo!
pozn.: částečně upraveno AI