Langoše samozřejmě známe všichni, také asi jako já, máte zkušenost, že všude a pokaždé jsou jiné, i když vůně česneku a smaženého těsta k nim neodmyslitelně patří. V Maďarsku jsou považovány za tradiční pouliční jídlo, u nás zdomácněly natolik, že si je spojujeme s poutěmi, koupalištěm ale i domácími večery.

Každý kuchař či hospodyňka má svůj recept, ale u nás jsou nejvíc oblíbené langoše z jogurtového těsta kynuté v lednici. Jogurt udělá těsto jemné a vláčné a pomalé kynutí v edici přes noc zajistí, že těsto je krásně elastické. lehce stravitelné a po usmažení je langoš lehký jako obláček. Navíc je výhodou jejich přípravy praktická stránka, večer si připravíte těsto a druhý den, kdy je potřeba, můžete smažit. Langoše jsou pak křupavé a uvnitř měkké a vláčné. Ať už je potřeme česnekovou vodou a ozdobíme zakysanou smetanou se sýrem či kečupem a nivou, vždycky chutnají originálně a ze stolu mizí rychlostí blesku.

Recept na jogurtové langoše kynuté v lednici

Ingredience potřebné k přípravě dokonalé nadýchanosti v podobě langošů

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 bílé jogurty o hmotnosti 150 g
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 l mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru do kvásku

Postup přípravy langošů z jogurtu

1. Z droždí, cukru a vlažného mléka si uděláme kvásek, necháme ho asi 15 vzejít a přidáme k ostatním surovinám.

2. Rukama zaděláme těsto, když je lepivé, použijeme mouku na ruce

3. Těsto necháme v lednici přikryté igelitem kynout do druhého dne (radši ve větší míse).

4. Na druhý den si odebereme potřebné množství těsta a necháme ho při pokojové teplotě chvíli ležet.

5. Rukama uděláme placičky, které roztáhneme do tvaru langošů a smažíme ve větší vrstvě oleje z obou stran do křupava.

6. Hotové potřeme prolisovaným česnekem smíchaným se solí a s trochou vody, pokapeme kečupem a posypeme strouhaným sýrem. Záleží, kdo co má rád.

Hotové langoše potřeme česnekovou vodou se solí a zdobíme dle chuti.
Foto: Ilona Mikulecká, Hotové langoše potřeme česnekovou vodou se solí a zdobíme dle chuti.

Toto těsto můžeme nechat dále v lednici a odebírat z něj dle potřeby. Vydrží několik dní. Langoše jsou krásně křupavé a nadýchané.

Obrázek receptu na maďarský langoš se sýrem a smetanou.

Krok za krokem: Maďarský langoš se sýrem a smetanou

Obrázek receptu na plněné langoše s klobásou.

Smažená langošová kapsa plněná klobásou

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest