Langoše samozřejmě známe všichni, také asi jako já, máte zkušenost, že všude a pokaždé jsou jiné, i když vůně česneku a smaženého těsta k nim neodmyslitelně patří. V Maďarsku jsou považovány za tradiční pouliční jídlo, u nás zdomácněly natolik, že si je spojujeme s poutěmi, koupalištěm ale i domácími večery.
Každý kuchař či hospodyňka má svůj recept, ale u nás jsou nejvíc oblíbené langoše z jogurtového těsta kynuté v lednici. Jogurt udělá těsto jemné a vláčné a pomalé kynutí v edici přes noc zajistí, že těsto je krásně elastické. lehce stravitelné a po usmažení je langoš lehký jako obláček. Navíc je výhodou jejich přípravy praktická stránka, večer si připravíte těsto a druhý den, kdy je potřeba, můžete smažit. Langoše jsou pak křupavé a uvnitř měkké a vláčné. Ať už je potřeme česnekovou vodou a ozdobíme zakysanou smetanou se sýrem či kečupem a nivou, vždycky chutnají originálně a ze stolu mizí rychlostí blesku.
Recept na jogurtové langoše kynuté v lednici
Ingredience potřebné k přípravě dokonalé nadýchanosti v podobě langošů
- 1 kg hladké mouky
- 2 bílé jogurty o hmotnosti 150 g
- 1 lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 l mléka
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička cukru do kvásku
Postup přípravy langošů z jogurtu
1. Z droždí, cukru a vlažného mléka si uděláme kvásek, necháme ho asi 15 vzejít a přidáme k ostatním surovinám.
2. Rukama zaděláme těsto, když je lepivé, použijeme mouku na ruce
3. Těsto necháme v lednici přikryté igelitem kynout do druhého dne (radši ve větší míse).
4. Na druhý den si odebereme potřebné množství těsta a necháme ho při pokojové teplotě chvíli ležet.
5. Rukama uděláme placičky, které roztáhneme do tvaru langošů a smažíme ve větší vrstvě oleje z obou stran do křupava.
6. Hotové potřeme prolisovaným česnekem smíchaným se solí a s trochou vody, pokapeme kečupem a posypeme strouhaným sýrem. Záleží, kdo co má rád.
Toto těsto můžeme nechat dále v lednici a odebírat z něj dle potřeby. Vydrží několik dní. Langoše jsou krásně křupavé a nadýchané.

Krok za krokem: Maďarský langoš se sýrem a smetanou
