Kakaové linecké rohlíčky s kávovým krémem jsou pro mě naprostá klasika, která nikdy nesmí chybět na vánočním stole. Pamatuji si, jak jsem je poprvé zkoušela dělat a jak mě překvapilo, jak krásně se k sobě hodí hořké kakao a aromatická, lehce nahořklá káva. Není to sice to nejrychlejší cukroví, ale ten výsledek stojí za každou minutu práce. Tyto rohlíčky jsou jemné, křehké a doslova se rozplývají na jazyku. Jsou vizuálně poutavé, zvláště když se špičky ponoří do tmavé čokolády a ozdobí malou jedlou vločkou. Připomínají mi zimní večery a teplo domova.
Základem je správně propracované linecké těsto, které nesmíte přehřát rukama. Kávový krém je kapitola sama pro sebe. Místo tradičního máslového krému plného cukru se zde používá máslo, moučkový cukr a hrubá mouka svařená se silnou kávou. Je důležité, aby káva byla opravdu silná, ideálně espresso, aby chuť vynikla a nebyla jen vodová. Můj tip zní: krém vařte jen do lehkého zhoustnutí a poté ho nechte úplně vychladnout. Až poté ho šlehejte s máslem, aby byl dokonale nadýchaný a rohlíčky se nerozpadaly.
Recept na kakaové linecké rohlíčky slepované kávovým krémem
Tento recept je poměrně vydatný a vystačí na přibližně 50 až 60 kusů hotových slepených rohlíčků. Celková délka přípravy s aktivním časem hnětení, formování a pečení je přibližně 90 minut. Nejdůležitější je ovšem doba chlazení těsta, která trvá minimálně 120 minut, a čas na zchladnutí krému, který je nejméně 60 minut.
- Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 90 minut
- Doba chlazení těsta: minimálně 120 minut
- Doba chlazení krému: minimálně 60 minut
- Pečení jedné várky: 10 až 15 minut
Ingredience potřebné k přípravě kakaových lineckých rohlíčků
Těsto:
- 400 gramů hladké mouky
- 250 gramů studeného másla
- 140 gramů moučkového cukru
- 3 žloutky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce kvalitního kakaa
Kávový krém:
- 250 gramů změklého másla
- 100 gramů moučkového cukru
- 2 lžíce hrubé mouky
- 150 mililitrů silné černé kávy
- 2 lžíce kvalitního rumu (volitelné)
Dokončení:
- 200 gramů hořké čokolády (na polevu)
- 2 lžíce másla (do polevy)
- jedlé sněhové vločky nebo jiná dekorace
Postup při přípravě vynikajících rohlíčků
Příprava kakaového lineckého těsta:
1. Na pracovní plochu nebo do velké mísy prosejte 400 gramů hladké mouky a 140 gramů moučkového cukru.
2. Přidejte 1 balíček vanilkového cukru a 2 lžíce kvalitního kakaa. Suché ingredience promíchejte. Poté přidejte 250 gramůstudeného másla nakrájeného na kostičky a 3 žloutky.
4. Rychle zpracujte těsto. Důležité je pracovat s ním co nejrychleji, aby se máslo teplem rukou nezačalo rozpouštět.
5. Těsto by mělo být hladké, pružné a kompaktní. Pokud se drolí, přidejte případně půl lžičky studené vody nebo rumu.
6. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do chladničky na minimálně 120 minut, ideálně na 4 až 5 hodin, aby se dokonale zpevnilo.
Tvarování a pečení rohlíčků:
7. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plechy vyložte pečicím papírem. Z vychlazeného těsta odkrajujte malé kousky a ručně z nich vyválejte tenké válečky.
8. Tyto válečky ohýbejte do tvaru rohlíčku. Dbáme na to, aby všechny rohlíčky měly pokud možno stejnou velikost a tloušťku, aby se rovnoměrně propekly.
9. Rohlíčky rozmístěte na připravený plech s malými rozestupy. Pečte v předehřáté troubě po dobu 10 až 15 minut.
10. Pečte je jen dozlatova, dokud se okraje nezačnou lehce zbarvovat. Předejdete tak vysušení. Po upečení je nechte na plechu vychladnout.
Ořechové cukroví z bílků. Určitě se vám taky stává, že vám při pečení zbydou bílky. Tak proč je raději nevyužít, než je vyhodit
Příprava kávového krému:
11. Nejprve uvařte 150 mililitrů velmi silné černé kávy a nechte ji stranou. V menším hrnci smíchejte 2 lžíce hrubé moukys trochou kávy na hladkou kašičku.
12. Poté přilijte zbytek kávy a 100 gramů moučkového cukru. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne na konzistenci řidší kaše.
13. Odstavte a nechte úplně vychladnout (minimálně 60 minut).
14. V jiné míse vyšlehejte 250 gramů změklého másla do pěny. Postupně k němu zašlehávejte vychlazenou kávovou kaši, dokud nevznikne hladký, nadýchaný krém.
15. Nakonec můžete pro zvýraznění chuti přidat 2 lžíce rumu a krém ještě krátce prošlehat.
Slepování a dokončení:
16. Vychlazené rohlíčky odebírejte po dvojicích.
17. Na plochou stranu jednoho rohlíčku naneste lžičkou nebo cukrářským sáčkem dostatečné množství kávového krému a přiklopte druhým rohlíčkem. Postup opakujte, dokud neslepíte všechny rohlíčky.
18. Na závěr si připravte čokoládovou polevu: Rozpusťte 200 gramů hořké čokolády s 2 lžícemi másla ve vodní lázni.
19. Slepované rohlíčky namáčejte jedním koncem do čokoládové polevy a ihned posypte jedlými sněhovými vločkami nebo jinou dekorací. Nechte polevu ztuhnout.
Tipy redakce:
- Perfektní tvar: Pro dosažení stejné velikosti a tvaru rohlíčků můžete použít váleček s měřítkem nebo vážit jednotlivé kousky těsta. Ideální váha je 8 až 10 gramů na jeden rohlíček.
- Intenzivní káva: Použijte opravdu kvalitní silnou kávu nebo instantní espresso rozpuštěné v malém množství vody pro výraznější chuť krému.
- Krém bez hrudek: Aby kávová kaše neměla hrudky, promíchejte hrubou mouku nejdříve s malým množstvím studené kávy a až poté přilijte zbytek a začněte vařit.
- Měkčí rohlíčky: Rohlíčky by se měly upéct před Vánocemi s dostatečným předstihem a uložit do uzavřené nádoby s kouskem jablka. To rohlíčky změkčí a provoní.
Příprava vánočního cukroví bez stresu: Spoustu námahy a času ušetří nepečené druhy z minima přísad
Velký kvíz na téma vánoční cukroví: Některé otázky ohledně přísad zodpoví jen zkušené cukrářky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková