Taky milujete kombinace sladkých omáček a masa, anebo různé kombinace sladko slané? Pokud patříte do této skupiny labužníků, mohl by vás nadchnout recept na kapra pečeného na sladko s kořenovou zeleninou a červeným vínem. Jeho příprava je nenáročná a jeho konzumace je opravdu kulinářským zážitkem. Nezapomínám připomenout, že filety jsou filety a nemusíte celou konzumaci myslet na kapří kostičky. Samozřejmě že nějaká se vždycky najít může, ale v tomto případě je jich opravdu minimum.

Ideální je údajně kupovat kapra živého, protože kapří maso se prý rychle rozkládá a mražením se znehodnocuje. Zdravý kapr by měl vypadat čile a mít jasné oči. Neměl by být otlučený, poraněný ani přidušený. Řeknu vám ale svůj loňský předvánoční zážitek. Kupovali jsme s partnerem kapra u stánku a když jsme si nějakého vybrali, stáli jsme u toho jak nám pán kapra připravoval. No a to se nemělo stát, já z toho měla pomalu noční můry, vůbec to nebyl fajn pocit. Takže letos si ten pohled odpustím a vyřešíme to určitě jinak.

Recept na pečené kapří filety nasladko

Ingredience na přípravu

  • 4 filety z kapra (á 150 g)
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 50 g sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky, jablka) – dle chuti
  • 50 g mandlových lupínků
  • 1 PL másla
  • sůl a pepř dle chuti
  • divoké koření
  • celá skořice
  • třtinový cukr
  • červené víno

Postup

1. Kapří filety osolíme a necháme, nejlépe do druhého dne v chladu odležet.

Filety z kapra osolíme a necháme odležet.
Filety z kapra osolíme a necháme odležet.

2. Cca 2 dl červeného vína krátce povaříme s divokým kořením a skořicí.

3. Na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a sušené ovoce nakrájíme na nudličky a nasypeme do zapékací nádoby, plechu.

Kořenovou zeleninu a sušené ovoce dáme do trouby.
Kořenovou zeleninu a sušené ovoce dáme do trouby.

4. Na zeleninu přecedíme přes sítko zvařené víno a posypeme třtinovým cukrem.

5. V mírně zahřáté troubě rozpečeme do změknutí ovoce.

6. Poté zatlačíme do ovoce a zeleniny porce kapra kůží navrch, na každou porci dáme plátek másla a posypeme mandlové lupínky.

Na změklé ovoce přidáme filety. z kapra s máslem a mandlemi a pečeme.
Na změklé ovoce přidáme filety. z kapra s máslem a mandlemi a pečeme.

7. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 8-10 minut. Přidáme plátky citrónu.

Tip

Kapra vždycky podáváme s plátky citrónu, Citrón se historicky používal kvůli jeho antibakteriálním účinkům, dnes je to kvůli zvýraznění chuti a neutralizaci někdy a pro. někoho nepříjemného rybího aroma.

Prohlédněte si další kapří recepty:

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest