Taky milujete kombinace sladkých omáček a masa, anebo různé kombinace sladko slané? Pokud patříte do této skupiny labužníků, mohl by vás nadchnout recept na kapra pečeného na sladko s kořenovou zeleninou a červeným vínem. Jeho příprava je nenáročná a jeho konzumace je opravdu kulinářským zážitkem. Nezapomínám připomenout, že filety jsou filety a nemusíte celou konzumaci myslet na kapří kostičky. Samozřejmě že nějaká se vždycky najít může, ale v tomto případě je jich opravdu minimum.
Ideální je údajně kupovat kapra živého, protože kapří maso se prý rychle rozkládá a mražením se znehodnocuje. Zdravý kapr by měl vypadat čile a mít jasné oči. Neměl by být otlučený, poraněný ani přidušený. Řeknu vám ale svůj loňský předvánoční zážitek. Kupovali jsme s partnerem kapra u stánku a když jsme si nějakého vybrali, stáli jsme u toho jak nám pán kapra připravoval. No a to se nemělo stát, já z toho měla pomalu noční můry, vůbec to nebyl fajn pocit. Takže letos si ten pohled odpustím a vyřešíme to určitě jinak.
Recept na pečené kapří filety nasladko
Ingredience na přípravu
- 4 filety z kapra (á 150 g)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 50 g sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky, jablka) – dle chuti
- 50 g mandlových lupínků
- 1 PL másla
- sůl a pepř dle chuti
- divoké koření
- celá skořice
- třtinový cukr
- červené víno
Postup
1. Kapří filety osolíme a necháme, nejlépe do druhého dne v chladu odležet.
2. Cca 2 dl červeného vína krátce povaříme s divokým kořením a skořicí.
3. Na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a sušené ovoce nakrájíme na nudličky a nasypeme do zapékací nádoby, plechu.
4. Na zeleninu přecedíme přes sítko zvařené víno a posypeme třtinovým cukrem.
5. V mírně zahřáté troubě rozpečeme do změknutí ovoce.
6. Poté zatlačíme do ovoce a zeleniny porce kapra kůží navrch, na každou porci dáme plátek másla a posypeme mandlové lupínky.
7. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 8-10 minut. Přidáme plátky citrónu.
Tip
Kapra vždycky podáváme s plátky citrónu, Citrón se historicky používal kvůli jeho antibakteriálním účinkům, dnes je to kvůli zvýraznění chuti a neutralizaci někdy a pro. někoho nepříjemného rybího aroma.