Dnes si ukážeme, jak si doma připravit lahodné karamelovo-čokoládové tyčinky, které připomínají slavné Twix. Tato sladká dobrota se skládá ze tří základních vrstev – křupavého těsta, karamelu a polevy z mléčné čokolády. Hotové tyčinky Twix chutnají jako originál, ale jsou připravené s láskou v domácích podmínkách. Tento dezert jistě potěší každého milovníka sladkostí! Může se to zdát jako náročný proces, ale s trochou trpělivosti a nadšením se můžete těšit na vynikající výsledek, který by vám budou moci závidět samotní výrobci originálních tyčinek. Jdeme na to hned krok za krokem!

Recept na domácí tyčinky Twix

Těsto:

  • 115 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • 190 g hladké mouky
  • špetka soli

Karamel:

  • 80 ml vody
  • 150 g cukru
  • 100 g karamelového kondenzovaného mléka
  • 100 g bílého kukuřičného sirupu
  • 60 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 450 g mléčné čokolády

Postup přípravy

1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a ideálně čtvercovou formu velkou 20 cm vyložíme pečícím papírem.

2. Vyšleháme si máslo s cukrem a následně zapracujeme žloutek.

3. Přisypeme mouku se solí a dobře promícháme. Vznikne nám drobivé těsto, které vtlačíme do formy.

Těsto vtlačíme do formy.
Zdroj obrázku: Oh Yum with Anna Olson, Těsto vtlačíme do formy.

4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme, dokud nezezlátnou okraje a necháme zchladnout.

5. Mezitím si na karamelovou náplň v hrnci smícháme vodu s cukrem a kondenzovaným mlékem.

6. Tuto směs zprudka zahřejeme se silném plameni za stálého míchání stěrkou a jakmile začne směs vřít, přidáme kukuřičný sirup.

7. Mírně stáhneme plamen a za stálého míchání vaříme asi 7 minut.

8. Dále vmícháme máslo a vaříme další 4 minuty, poté přidáme vanilkový extrakt se solí a tuto náplň nalejeme na upečené těsto.

Karamel necháme ztuhnout.
Zdroj obrázku: Oh Yum with Anna Olson, Karamel necháme ztuhnout.

9. Necháme zchladnout alespoň 3 hodiny a poté těsto vyjmeme z formy chycením za pečící papír.

10. Pečící papír odstraníme a těsto nakrájíme na 3 stejné proužky.

11. Každý proužek nakrájíme na 10 tenkých tyčinek a ty následně rozložíme na 2 plechy vyložené pečícím papírem.

Nakrájíme na proužky a vzniknou nám tyčinky.
Zdroj obrázku: Oh Yum with Anna Olson, Nakrájíme na proužky a vzniknou nám tyčinky.

12. Ve vodní lázni si rozpustíme nalámanou čokoládu a necháme ji mícháním zchladit na cca 30°C.

13. Každou tyčinku zcela namočíme do čokolády, otřepeme a položíme zpět na plech.

14. Tyčinka dáme ztuhnout zpět do lednice na 5 minut pro ustálení čokolády.

Namočené tyčinky necháme vychladnout.
Zdroj obrázku: Oh Yum with Anna Olson, Namočené tyčinky necháme vychladnout.

15. Pokud budeme tyčinky skladovat v uzavíratelné nádobě, vydrží celkem dlouho.

Tip na závěr

Čokoládové tyčinky je nejlepší uchovávat v chladu, aby si udržely svou strukturu. Nezapomeňte je skladovat v suchém a chladném prostředí, aby čokoláda nezačala tát.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest