Dnes si ukážeme, jak si doma připravit lahodné karamelovo-čokoládové tyčinky, které připomínají slavné Twix. Tato sladká dobrota se skládá ze tří základních vrstev – křupavého těsta, karamelu a polevy z mléčné čokolády. Hotové tyčinky Twix chutnají jako originál, ale jsou připravené s láskou v domácích podmínkách. Tento dezert jistě potěší každého milovníka sladkostí! Může se to zdát jako náročný proces, ale s trochou trpělivosti a nadšením se můžete těšit na vynikající výsledek, který by vám budou moci závidět samotní výrobci originálních tyčinek. Jdeme na to hned krok za krokem!
Recept na domácí tyčinky Twix
Těsto:
- 115 g másla
- 100 g cukru
- 1 žloutek
- 190 g hladké mouky
- špetka soli
Karamel:
- 80 ml vody
- 150 g cukru
- 100 g karamelového kondenzovaného mléka
- 100 g bílého kukuřičného sirupu
- 60 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 450 g mléčné čokolády
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a ideálně čtvercovou formu velkou 20 cm vyložíme pečícím papírem.
2. Vyšleháme si máslo s cukrem a následně zapracujeme žloutek.
3. Přisypeme mouku se solí a dobře promícháme. Vznikne nám drobivé těsto, které vtlačíme do formy.
4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme, dokud nezezlátnou okraje a necháme zchladnout.
5. Mezitím si na karamelovou náplň v hrnci smícháme vodu s cukrem a kondenzovaným mlékem.
6. Tuto směs zprudka zahřejeme se silném plameni za stálého míchání stěrkou a jakmile začne směs vřít, přidáme kukuřičný sirup.
7. Mírně stáhneme plamen a za stálého míchání vaříme asi 7 minut.
8. Dále vmícháme máslo a vaříme další 4 minuty, poté přidáme vanilkový extrakt se solí a tuto náplň nalejeme na upečené těsto.
9. Necháme zchladnout alespoň 3 hodiny a poté těsto vyjmeme z formy chycením za pečící papír.
10. Pečící papír odstraníme a těsto nakrájíme na 3 stejné proužky.
11. Každý proužek nakrájíme na 10 tenkých tyčinek a ty následně rozložíme na 2 plechy vyložené pečícím papírem.
12. Ve vodní lázni si rozpustíme nalámanou čokoládu a necháme ji mícháním zchladit na cca 30°C.
13. Každou tyčinku zcela namočíme do čokolády, otřepeme a položíme zpět na plech.
14. Tyčinka dáme ztuhnout zpět do lednice na 5 minut pro ustálení čokolády.
15. Pokud budeme tyčinky skladovat v uzavíratelné nádobě, vydrží celkem dlouho.
Tip na závěr
Čokoládové tyčinky je nejlepší uchovávat v chladu, aby si udržely svou strukturu. Nezapomeňte je skladovat v suchém a chladném prostředí, aby čokoláda nezačala tát.