Kaťák je oblíbené jídlo české kuchyně, které se často podává v hospodách a restauracích. Je to pikantní směs masa (obvykle vepřového) a zeleniny, připravovaná na pánvi s ostrou omáčkou. Název “Katův šleh” odkazuje na jeho ostrou, pikantní chuť, která je „šlehnutím“ pro chuťové buňky. Tato retro záležitost má stále své nezastupitelné místo, tak si společně prohlédněme naše nejznámější recepty.
Z čeho se Katův šleh skládá – nejčastější ingredience
- Maso: Nejčastěji se používá vepřová kýta nebo plec, ale může se použít i kuřecí nebo hovězí maso.
- Zelenina: Cibule, paprika a někdy i rajčata.
- Omáčka: Obsahuje kečup, česnek, chilli, worcesterskou omáčku, sojovou omáčku a další koření podle chuti
- Koření: Paprika, sůl, pepř a další koření podle receptu.
5 Nejlepších Receptů na Katův Šleh
Katův Šleh s Topinkou
Ingredience:
- 500 g vepřové kýty
- 1 velká cibule
- 2 papriky (červená a zelená)
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce kečupu
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička chilli vloček
- Olej na smažení
- Sůl a pepř podle chuti
- 4 krajíce chleba
Postup:
- Maso nakrájejte na tenké nudličky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek.
- Přidejte maso a když začne hnědnout, přidejte papriky nakrájené na plátky.
- Přidejte kečup, worcesterskou omáčku, sojovou omáčku a chilli vločky. Vařte, dokud maso není měkké.
- Opečte chleby na topinky a podávejte s pikantním masem.
Katův Šleh s Hranolkami
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 cibule
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 2 rajčata
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce chilli omáčky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce octa
- Olej na smažení
- Hranolky (podle potřeby)
- Sůl a pepř
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli a česnek.
- Přidejte kuřecí maso a opékejte, dokud nezačne hnědnout.
- Přidejte nakrájené papriky a rajčata.
- Přidejte chilli omáčku, sojovou omáčku a ocet. Vařte, dokud maso není měkké.
- Podávejte s čerstvě usmaženými hranolkami.
Katův Šleh s Bramboráčky
Ingredience:
- 500 g hovězího masa
- 2 cibule
- 2 papriky (červená a zelená)
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce kečupu
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- Bramboráčky (z připraveného těsta)
Postup:
- Hovězí maso nakrájejte na tenké nudličky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek.
- Přidejte maso a opékejte, dokud nezačne hnědnout.
- Přidejte nakrájené papriky a míchejte.
- Přidejte kečup, sojovou omáčku, papriku, sůl a pepř. Vařte, dokud maso není měkké.
- Bramboráčky osmažte a podávejte s pikantním masem.
Katův Šleh s Rýží
Ingredience:
- 500 g vepřového masa
- 1 velká cibule
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce hořčice
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce chilli omáčky
- 1 lžička mleté papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- Vařená rýže
Postup:
- Maso nakrájejte na tenké nudličky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli a česnek.
- Přidejte maso a opékejte, dokud nezačne hnědnout.
- Přidejte nakrájené papriky.
- Přidejte hořčici, kečup, chilli omáčku a mletou papriku. Vařte, dokud maso není měkké.
- Podávejte s vařenou rýží.
Katův Šleh s Bramborovou Kaší
Ingredience:
- 500 g vepřové plece
- 1 velká cibule
- 3 papriky (různé barvy)
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce kečupu
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžíce tabaska
- Sůl a pepř podle chuti
- Bramborová kaše
Postup:
- Maso nakrájejte na tenké nudličky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek.
- Přidejte maso a opékejte, dokud nezačne hnědnout.
- Přidejte nakrájené papriky.
- Přidejte kečup, sojovou omáčku, worcesterskou omáčku a tabasco. Vařte, dokud maso není měkké.
- Podávejte s bramborovou kaší.
Těchto pět ověřených receptů vám nabídne různé variace na Katův šleh, které můžete vyzkoušet a přizpůsobit podle vlastních chutí. Dobrou chuť!