Štafetky jsou typické svou jemností díky nadýchanému krému, který se skvěle doplňuje s lehkým bílkovým těstem. Kombinace kávového krému a lehké struktury těsta dělá ze štafetek jedinečný a lahodný zážitek, kterému málokdo odolá. Je to elegantní a klasické české cukroví, které často můžeme vidět na slavnostních stolech v období Vánoc ale i jiných slavnostních příležitostí. Jelikož k přípravě tohoto cukroví potřebujeme hodně bílků, doporučujeme je péct v době, kdy máme doma přebytek samotných bílků.

Recept na Kávové štafetky s čokoládou

Ingredience na přípravu

Pláty těsta na Štafetky

  • 120 g hladké mouky
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 280 g cukru
  • 12 bílků

Náplň do Štafetek

  • 80 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 250 ml silné černé kávy
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru

Postup přípravy Štafetek

1. Do šlehací velké nádoby si dáme vyšlehat bílky a postupně přisypáváme cukr. Když je sníh hustý, lehce vmícháme mouku a ořechy.

2. Než se sníh vyšlehá, připravíme si 3 plechy vystlané pečícím papírem , pečící papír je potřeba si ještě vymazat rozpuštěným máslem, bílkové těsto na ně rovnoměrně rozetřeme.

Těsto rozdělíme na 3 plechy.
Těsto rozdělíme na 3 plechy.

3. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme 8-10 minut. Těsto nesmí být přepečené. Má li těsto růžové okraje, vyndáme jej z trouby a je hotové.

4. Takto upečeme všechny 3 platy těsta a necháme vychladnout.

5. Na výrobu krému si nejprve připravíme kávovou kaši a to tak, že dáme máslo do rendlíku rozpustit, přidáme cukr a mouku a za stálého míchání nalejeme kávu. Kávu jsme si připravili zalitím 2 PL mleté kávy cca 2 dl horku vodou, nechali vyluhovat a přecedili. To celé mícháme, než se nám uvaří hustá kaše. Případné hrudky. můžeme rozmíchat mačkadlem na brambory.

Připravíme si silnou kávu.
Připravíme si silnou kávu.
Uvaříme hustou kaši.
Uvaříme hustou kaši.

6. Kaši přendáme do misky, aby nám vychladla a její povrch přikryjeme potravinovou folií, aby se. nám nevytvořil škralup a necháme zcela vychladnout.

7. V šlehači si vyšleháme 150 g másla s 50 g moučkového cukru a vychladlou kaši do něj postupně zašleháme. Aby se krém nesrazil, obě složky by měly mít stejnou teplotu.

8. Pro výraznější chuť ještě můžeme přidat 1 KL mleté kávy.

9. Polovinu krému rovnoměrně rozetřeme na první placku. Přiklopíme druhým plátem těsta, na který naneseme zbytek krému. Opět rozetřeme a přiklopíme posledním plátem těsta.

Pláty těsta mažeme náplní.
Pláty těsta mažeme náplní.

10. Dezert dáme zatuhnout do lednice do druhého dne.

11. Po zatuhnutí ořežeme nevzhledné okraje, aby nám vznikl rovný obdélník, který potom nařežeme na malé jednohubkové. obdélníčky.

Naplněný dezert rozkrájíme.
Naplněný dezert rozkrájíme.

12. Nakrájené cukroví namáčíme do čokolády od rohu k rohu tak, aby nám čokoláda vedla uhlopříčně.

Štafetky máčímč v čokoládové polevě.
Štafetky máčíme v čokoládové polevě.

13. Namočené štafetky pokládáme na pečící papír, necháme čokoládu trochu ztéci a poté je posuneme dál, aby se štafetky na papír nepřilepili.

14. Štafetky dáme opět zatuhnout do lednice a podáváme je vychlazené.

Tip pro menší dávku

Štafetky můžeme připravit i z menší dávky než je 12 bílků. Na 4 bílky potřebujeme 100 g cukru, 40 g hladké. mouky a 50 g ořechů. Upečeme si jeden plát, který rozkrojíme na 3 části. Postup je stejný.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest